Ystävyyttä yli rajojen


Ystävyys on puhuttanut minua viime aikoina. Matkamme varrella Espanjan syrjäseuduilla tuulen tupsauttama saksalainen on tuonut elämääni (ja elämäämme) uuden, erikoisen vivahteen ja uudenlaisen ulottuvuuden. Ystävyys syntyi hetkessä ihan vieraiden ja eri kulttuureista tulevien ihmisten välille. Sellaisen ei oikein uskoisi olevan mahdollista. Tosirakkaudesta sanotaan once in a lifetime love. Mutta senkin myös tuntee, jos ystävyydestä voi sanoa: Once in a lifetime.

Ystävyys ei katso ikää eikä sukupuolta. 

Meillä kaikilla on niin monenlaisia ihmisiä, jotka kuuluvat elämäämme. On sydänystäviä, kenties sieluntovereita, meillä on lapsuuden ystävät, koulu- ja työkaverit. Facebooktovereita, harrastusfrendejä... Kaikilla on oma sijansa. 

Ystävän puoleen voi kääntyä niin hyvässä kuin pahassa.

Olen ehtinyt saada elämässäni monenlaisia kokemuksia ystävyydestä. Kun katselee elämää taaksepäin, huomaa monen kaverin kuuluneen tiettyyn elämänvaiheeseen, joka on jollain tavalla yhdistänyt. Useimmat ystävät ovat tulleet ja menneet, jotkut palanneet takaisinkin, mutta kaikilla on ollut tarkoituksensa. Siskoni ovat olleet läpi elämäni myös parhaat ystäväni, ja he ovat ainoita (mieheni lisäksi), jotka ovat aina pysyneet rinnallani.

Minä isosiskojen välissä. On ollut onni saada niin ihanat siskot!

Näin vanhempana on yhä tärkeämpää pitää lähellä ihmisiä, jotka eivät tuo negatiivisuutta mukanaan - vaikka toki murheetkin jaetaan yhdessä. On tärkeää valita, kenen kanssa viettää aikansa. Aika on liian katoavaista ja itse olen jo elämänvaiheessa, että aika vain lyhenee lyhenemistään. 

Hyvä ystävä tuo hymyn huulille. Niin paljon iloa ja valoa ystävät tuovat elämäämme.

En olisi joskus uskonut, että tulen saamaan ystävän toisesta maasta, jonka kanssa meillä ei ole edes yhteistä kieltä. Olen suhtautunut aiemmin epäilyksellä siihen, voiko erikielisten kanssa rakentaa syvempää yhteyttä. Miettinyt joskus, kuinka eri äidinkieliset pariskunnat saavat puhuttua kaikenlaisista asioista ja löytävätkö he kaikki nyanssit suhteessaan tai keskusteluissa. 

Sydän ilmaisee myös ystävyyttä, myötätuntoa ja elämäniloa.

Nyt voin todeta, että se on mahdollista. Läheiseen ystävyyteen, saati rakkauteen, ei näköjään tarvita edes sanoja ymmärtääkseen toista. Kun ajatukset ja kemiat kohtaavat, se riittää pitkälle. Onneksi meillä on nykyään myös google kääntäjä. Se vaatii hieman enemmän aikaa keskustelussa, mutta nyt sekin on selvitetty, että homma toimii. Ja jos ei aina toimikaan, se tuo mukanaan paljon naurua! Mutta - tällä tavalla on todella pysähdyttävä kuuntelemaan toista ihmistä, ei voi hötkyillä muuta samaan aikaan kun keskustelee. 

Ystävyyteen tarvitaan tätä kaikkea; naurua, uskoa, luottamusta, rauhaa ja rakkautta, myös halauksia!

Tänään on minulle ja meille ystävänpäivä, sillä on tämän erityisen, erikoisen upean ystäväni syntymäpäivä, jolle toivotan mitä parhainta onnea! Tiedän, että vaikka välimatka, ja maan rajat pitävät meidät välillä kaukana toisistamme, olemme aina lähellä toisiamme sydämissämme. Kun taas tapaamme, on varmasti valtavasti jaettavaa ‐ vaikka sitten google kääntäjän avulla.

Kuvanveistäjä Lorenzo Quinnin silta Venetsiassa; viisaus, toivo, rakkaus, apu, usko ja ystävyys

Toivon teille kaikille hyviä ystäviä ja ihmisiä elämäänne. Avoin mieli ja sydän toivottaa heidät varmasti tervetulleiksi. 

Pienestä siemenestä voi kasvaa mitä tahansa, kun on halua ja ystävällisyyttä.


Kommentit

Suositut tekstit