Erilainen roadtrip, osa 4: Pohjois-Ruotsi

Kun antaa tuulen viedä,  kulkeutuu uusillekin poluille. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mietin maisemien hurmatessa minut Uppsalan ja Aavasaksan välillä.


En ollut käynyt aiemmin Tukholmaa pohjoisempana. Tie on vienyt aina ennemmin Ruotsin eteläkärkeä kohti. En osannut odottaa mitään sen ihmeellisempää, mutta kyllä vain luonto ja maasto näyttivätkin erilaiselta kuin missään muualla aiemmin. Vaikka välissä on vain Pohjanlahti, maisema näyttää toisenlaiselta kuin vastarannalla tasaisessa Suomessa. Nyt silmiä hivelivät vaihtelevat monimuotoiset tunturit, mäet ja kummut.

                       

Uppsalasta lähdön jälkeen pysähdyimme lähellä Sundsvallia Bergafjärdens Camping-alueelle. Alue oli oikein viihtyisä ja koirat pääsivät juoksemaan oikein kunnolla tyhjällä rannalla. 


Jatkoimme ylöspäin rannikkoa pitkin. Uumajassa kävimme  tutustumassa uuteen Avion-kauppakeskukseen. Sieltä tarttui käteen ihana pehmis. Niin tie vei sitten eteenpäin Luulajaan, jossa sijaitsee Gammelstadin kirkkokylä, joka on Unescon maailmanperintökohde. Sieltä matka jatkui ohi Haaparannan, joka on Tornion sisarkaupunki ja monet ylittävät rajan Suomeen sieltä. Me jatkoimme vielä vähän ylemmäs ylittääksemme rajan Aavasaksan kohdalla. Näissä kaikissa kaupungeissa on monenlaista nähtävää ja monipuolinen historia takanaan.
Tuntui hassulta "törmätä" lopulta oman maamme kylttiin rajalla. Maa vaihtui vaivihkaa Aavasaksaksan kohdalla, ja yhtäkkiä olimmekin jälleen Suomessa. Paljon jäi naapurimaahamme katselemista. Kaikkea ihanaa ei minun ainakaan kannata hotkia kerralla. Kuten ruoankin kanssa, liian suuri annos kerralla tekee ähkyn. Suomen puolella oli vielä kuitenkin myös paljon tutkimattomia paikkoja, joista lisää seuraavalla kerralla.

Jos haluat lukea Erilaisen Roadtrippimme aikaisemmat osat, ne ovat tässä:

Suositut tekstit