Erilainen roadtrip, osa 1: Viro, Pärnu


Mihin suuntaan Sirocco-tuuli kuljettaa, kun kesäloma koittaa? Se jää nähtäväksi kun lähtee suunnittelemattomalle roadtripille. 

Ainoastaan ensimmäinen "pysäkki" on suunniteltu, ja se on Viron kesäkaupunki Pärnu, sillä siellä pääsee välittömästi lomafiilikseen! Pärnu on Viron merkittävin lomakeskus, joka on jo keskiajalla perustettu Itämeren rannan suojaisaan poukamaan. Venäläinen aatelisto tuli viettämään kesälomiaan  sinne jo 1800-luvun loppupuolella. Pärnu on ihanan romanttinen ja rento paratiisi kaikenikäisille. Se onkin ollut perheemme kestosuosikki vuodesta toiseen.

Pärnun sievät rakennukset alkavat olla kunnostettuja.

Kun aikuiset lapsemme ovat jo omilla reissuillansa, meidän on kahdestaan helppo hypähtää matkailuautoomme Nasuun (toki vaaleansinisellä Knausilla on oltava söpö nimi) ja kurvata kohti uusia teitä ja seikkaluita ilman sen suurempia suunnitelmia. Seuraa ja turvaa tuovat meille aina mukana viuhtovat adeventuredogit Rico ja Bruno.

Bruno (etualalla) on Espanjan rescuedog ja vasta 1,5 vuotias, Rico on kolmivuotias, espanjalainen hänkin. 

Pärnuun on helppo matkustaa joko omalla kulkuneuvolla tai vaikka bussilla Tallinnan satamasta, matka taittuu alle parin tunnin. Viehkeä kaupunki upeine rantoineen toivottaa välittömästi tervetulleeksi, arjen pölyt karisee samoin tein harteilta.

Pärnuun on mukavan lyhyt matka ja sopii myös lomakohteiksi heille, jotka eivät tykkää lentää.

Kaupungissa on paljon vehreitä puistoalueita ja jokapuolella on siistiä.

Pärnun rantaparatiisi 

Kaupungilla on muutakin katsottavaa kuin näyteikkunat.

Kuinka ilahduttavaa huomata, että Pärnussa ei ole uinuttu koronan aikana. Paikkoja on kohenneltu, ravintoloiden terassit näyttävät entistä kutsuvimmilta ja rantapromenadia on jatkettu pidemmäksi. Siellä täällä rentoutumiskeitaat kuiskuttelevat jäämään ja lepotuolit vinkkaavat istahtamaan ja nauttimaan maisemista, auringonlaskuista sekä ihastelemaan himmenevässä illassa syttyviä valoja. Pärnu on muuten ensimmäinen Itä-Euroopan kaupunki, johon asennettiin sähkövalot tsaarin aikaan. Pärnu kuuluu myös 2020 Sustainable Top100 -kohteisiin. Kansainvälisen kestävän matkailun menestystarinoiden kilpailun järjestäjänä toimii Green Destinations, joka antaa tunnustuksia kohteille, jotka työskentelevät muuttaakseen kohteen vierailijakokemuksen kestävämmäksi ja arvoperusteisemmaksi. 

Silmä, sielu ja ruumis lepää

Kyllä tässä kelpaa iltaakin istuskella.

Mukavia levähdyspaikkoja löytyy myös keskeltä kaupunkia.

Jospa oikaisisi kintut tässä.

Kelpaa.

Ihan huippua, kun löysimme rannan vierestä uuden pysäköimisalueen, johon saimme laittaa leirimme pystyyn, vaikka se ei ole varsinainen leirintäalue. Huokean maksun saa hoidettua puhelimella sovelluksella. Saatavilla on myös sähköt. Pärnussa on kyllä valtavasti myös erilaisia hotelleja, kylpylöitä tai hostelleja. Lämpimästi suosittelen sukulaisemme Villa Meri nimistä paikkaa, jossa olemme yöpyneet usein menneinä vuosina.

Villa Meren pihalla voi myös rentoutua.

Pärnussa järjestetään kesäisin monia kivoja tapahtumia. Tällä kertaa meneillään oli Hansapäivät. Elokuussa on vielä markkinoita ja muutakin mukavaa tiedossa, kuten Romantiikan yö (20.8.22)

Tallinnan portti, 1600-luvulta säilynyt valliportti.

Hansapäivät Vallipark-alueella.

Hauskaa olla joskus ihan turistina.

Romantiikkaa kyllä riittää ilman tapahtumaakin, sillä kaikki puitteet ovat niin kohdillaan. Rannan auringonlasku takaa rakkaudentäyteisen olon.

Onko rakkautta ilmassa?

Auringonlaskuja on aina ihana seurata.

Huokaus.

Hyviä ruokapaikkoja Pärnussa riittää. Meidän perinteisiimme kuuluu käydä joen toisella puolen Aleksandri Pubissa syömässä seljanka- ja lohikeittoa. Ravintola Steffanin jonoista päätellen se on monien muidenkin suosima. Me pidämme myös kävelykadun (Rüütli-katu vanhassa kaupungissa) päässä löytyvästä Sweet Rosie Irish Pubista, jota kerran paikallinen suositteli.
 
Aleksandri Pubissa on hyvä ja huokea ruoka sekä prätkäbaarin hauska atmosfääri.

Niinpä niin, kannattaa joskus ottaa neuvoa antava.

Kannattaa varautua jonottamiseen, jos mielii ravintola Steffaniin.

Sweet Rosie Pubissa ruokaa odotellessa.

Emme ole rannalla löhöäjiä, mutta rantapromenadia on mukava kävellä ja tutkailla ympäristöä sekä iloisia ihmisiä. Hiekkaranta on matala ja kaunis, ja siellä on kiva myös kahlailla. Aktiviteetteja löytyy niinikään monenlaisia, jos auringossa makoilu ei kiinnosta. Edullista shoppailua on myös kiva hieman "harrastaa". Pärnussa on iso ja moderni kauppakeskus Port Artur ja pikku putiikkeja löytyy kävelykadulta ja muilta kujilta vanhassa kaupungissa. Isommat ruokakaupat sijaitsevat  Riia mnt varrella.

Aktiivisille aktiviteettejä
 
Taidetta matkan varrella.

Rantapromenadin sutinaa.

Näkemisiin ihana Pärnu, tulemme varmasti takaisin!

Rentoutuneina Pärnun taiasta päätämme sitten jatkaa matkaamme eteenpäin kohti Latviaa. Karttaa tutkaillessamme haluamme lähteä tutustumaan meille uuteen kohteeseen, satamakaupunki Ventspilsiin, josta kerron myöhemmin.

Kommentit

Suositut tekstit