Hippitrippi Ahvenanmaalle


Ahvenanmaa, Åland. Saariryhmän ohi on keinahdeltu laivalla lukemattomia kertoja, koskaan kuitenkaan pysähtymättä tähän Suomen sekä väkiluvultaan että maapinta-alaltaan pienimpään maakuntaan, jolla on kuitenkin oma itsehallinto sekä virkakielenä ruotsi. Nyt oli aika lähteä seikkailulle ainutlaatuiseen saarimaailmaan.


Tuhansien saarien Ahvenanmaa

Kesäloma! Mutta voi! Asuntoautomme, vaaleansininen möhköfanttimme Nasu ei suostunut nyt pukahtamaankaan. Niinpä keksimme tehdä "tähän hätään" vanhasta jenkistämme retkiauton. Takapenkit oli helppo ja nopea irrottaa ja laittaa tilalle sänky. Verhot ikkunoihin ja voila, muutamassa tunnissa kelpo menopeli oli valmiina lähtöön! 


Vuode ja jääkaappi, mitäpä sitä juuri muuta tarvitsisi?


Dirty Harry Ford sopi nimeksi tälle kuluneelle ja hassahtaneelle kulkuneuvolle, joka toi mieleen hippimäisen elämäntyylin. Harry herätti meidät mukaan leikkimielisyyteen, ja niin nurkista alkoi löytyä mukaan sopivaa retrorekvisiittaa.


Dirty Harry Ford

Retroilu on hilpeää!


Mutta minne Harry meidät veisi? Suomen suvi on kesäkuussa parhaimmillaan, joten ei ainakaan ulkomaille. Mitä paikkaa emme vielä ole nähneet Suomessa? Ahvenanmaata! Siis hippitrippi sinne! Jippihippijei!


Valmiina lähtöön!

Niin Dirty Harry suuntasi kohti Naantalia, josta pääsee laivalla Ahvenanmaan Långnäsiin. Edestakainen matka Finnlinesilla maksoi 152 €, sisältäen auton ja maittavan buffet-ruokailun mennen tullen.


Laivamatka sujui mukavasti ruokaillen ja nauttien kauniista säästä ja maisemista.

Perillä raikas meri-ilma ja kaunis luonto toivottivat meidät oitis tervetulleiksi saarielämään ja rentoon elämänmenoon. Panimme hippileirimme pystyyn ensin Grönä Uddens Campingille ja sitten Degersand Resortiin. Vuorokauden hinta sähkön kanssa maksoi 35€. Molemmat alueet sijaitsevat rannalla ja ovat siistejä, viehättäviä, vehreitä paikkoja, joissa on mahdollisuus vuokrata myös mökki. Erityisesti Degersandin mökit ovat isompia ja hyvin varusteltuja, joissa viihtyy vaikka koko perhe.


Leiri pystyyn ja skool lomalle!

 

Degersandin ranta on kaunis ja rannalla on myös baari.

Ahvenanmaa osoittautui mukavan kompaktiksi paikaksi, ja ehdimme tutustua monipuolisesti saaren eri nurkkiin muutamassa päivässä. Minut lumosi erityisesti Kastelholman linna, ja siellä kulutimmekin paljon aikaa tutkaillen ja ihmetellen. 


Linnan uumenissa ajautui menneeseen aikaan. Kustaa Vaasa on täällä käyskennellyt...

Keskiaikainen linna perustettiin jo 1380-luvulla.

Samalla lipulla pääsi vankilamuseoon, joka kuuluu osana historiaan. Oli kyllä kurja nähdä, kuinka ankeat olot ja kahleet vangeilla on ollut. 


Eipä ollut patjoja, mutta sitäkin enemmän kaikenlaisia kahleita.

Museon vieressä sijaitsee vielä Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo, jossa ajautui 1800-luvun loppupuolelle aistimaan, millaista elämä ahvenanmaalaisella maatilalla on ollut. Hieno paikka!


Minun silmissäni romanttista, vaikka varmasti elo, erityisesti talvisaikaan, on ollut monin tavoin alkeellista ja ankeaa. 


Tien toisella puolella sijaitsee monien suosittelema ravintola Smakby, mutta koska se olikin kiinni, kaivoimme omat sillileivät esiin, ja nautimme rauhoittavasta atmosfääristä. Dirty Harry teki meille helpoksi leiriytyä milloin ja mihin vain, tai antoi huilipaikan silloin jos väsytti.


Sillileivät välipalaksi, Takana oleva Smakby jäi odottamaan seuraavaa vierailukertaamme.


Kävimme myös Bomarsundin raunioilla ja sitten tutustuimme tietysti viehättävään pääkaupunkiin (ja ainoaan kaupunkiin), Maarianhaminaan. Talot ovat sieviä ja pihat hyvin hoidettuja. Kävelykatu on lyhyt, mutta ilokseni löysin sieltä mieleiseni vaateliikkeen Dress like Marie, josta hankin muutaman teemaamme sopivan vaatteen, joita pidän ilolla myös hippitrippimme jälkeenkin.


Dress like Marien kuosit ovat iloisia ja joustavat päällä

Happyhippygirl - kuinka sattuikaan tämä kuvio silmään Dress like Marien liikkeessä...

Istuuduimme torin vierellä sijaitsevaan ravintola Nonna Rinaan, josta saa aitoja italiaisia pizzoja. Ravintoloitsija kertoi, että hänen isoidillään Rinalla oli ollut ravintola Italiassa, ja tämä paikka sai nimensä hänen mukaansa. Pizzoissa maistui selvästi Nonnan vanha resepti.


Hetki vei meidät Italiaan asti


Sataman Merikorttelissa oli tunnelmallista kävellä ja merimuseossa oli myös paljon tutkittavaa. Nähtävyyksiin kuuluu myös Museolaiva Pommern.


Merikorttelia

 

Paljon oli ihmeteltävänä, kuinka aikoinaan rakennettiin, tehtiin töitä ja pärjättiin

Majakan valossa oli kyse elämästä ja kuolemasta... majakka johdattaa aina kotiin!

Huomasimme saavamme useissa paikoissa palvelua englanniksi, hyvin harva osasi suomea, eikä siis aina ruotsiakaan. Paikallinen asukas kertoi, että koulussa ei tarvitse opetella suomea (valinnaisena kyllä), ja tällä hetkellä suosituimmat kielet ruotsinkielen jälkeen ovat Romanian, Ukrainan ja Latvian kielet. Suomen kieli on vasta sijalla seitsemän ja englantikin vasta kuudes. Asukas oli huolissaan Ahvenanmaan tulevaisuudesta, sillä tällä hetkellä väestöstä 60 % on eläkeläisiä. Mutta niin kai me kaikki mietimme toisinaan tulevaa ja tosiasia on, että maailma muuttuu jatkuvasti.


Mitä lie nähnyt tämäkin venhe ja mitä vielä näkeekään...


Ahvenanmaalle annamme todellakin lämpimän suosituksen. Ihmiset ovat ystävällisiä, viis siitä, mitä kieltä puhuivat. Saari on kaunis ja kutsuva ja tarjoaa monipuolisesti tekemistä, näkemistä tai vain olemista. 


Välillä on kiva vain tuijottaa merelle


Dirty Harry antoi meille hyvät kyydit ja muistutti, kuinka vähälläkin pärjää. Onni ei löydy hienoista vehkeistä ja markiiseista auton kyljessä. Onni löytyy oman asenteen kautta, oman suhtautumisen myötä toisiin ihmisiin, elämään ja ympäristöön. Onni ja ilo kumpuaa omasta sydämestä ja saa vastakaikua itselle sopivasta, oikeanlaisesta seurasta, josta seuraa hyvä ja rento fiilis. Hippyhippyshake ja all you need is love.


Peace & Love!Suositut tekstit