Elämä voi yllättää ikävästi - miten toimit?

Muistutamme usein itseämme ja toisiamme elämään hetkessä. On hyvä nauttia juuri nyt, kun ei koskaan tiedä, mitä elämässä voi tapahtua.
Mutta mietimmekö sitä, että jos ja kun sitten tapahtuu jotain ikävää, varsinkin äkkinäisesti, miten kaikki asiat järjestyy, jos itse on "pelistä pois"?

On yllättävän paljon tärkeitä asioita, joita täytyy hoitaa toisen puolesta, jos läheinen sairastuu, saati menehtyy. Ennakoitko sinä asiat, joka auttaisi läheisiäsi/ystäviäsi auttamaan sinua, jos sairastut vakavasti?

Onko sinulla henkilöä, joka tietää kaikki tärkeät asiasi, velvoitteesi ja salasanasi? Onko kellään muulla pääsyä puhelimeesi, missä on nykyään kaikki tarpeellinen? Ehkä toki kaikki ei haluakaan että joku pääsisi omiin tietoihin. Itselläni on oma mieheni, luottohenkilöni, joka tietää kaikki salasanani ja pinit yms. ja minä tiedän hänen.


Matkustaessa on tärkeää muistaa pitää eurooppalainen sairausvakuutuskortti mukana. Samoin vakuutukset ovat tosi tärkeitä olla olemassa. Itse sain aikoinaan ensiluokkaista hoitoa espanjalaisessa sairaalassa yksityishuoneineen, eikä minulla ollut loppusummasta hajuakaan, koska vakuutusyhtiö hoiti kaiken puolestani. Mutta se oli varmasti suuri.

Sain erittäin hyvää hoitoa espanjalaisessa sairaalassa aikoinaan.

On hyvä pitää myös aina, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, henkkareita mukana, koska sairauskohtaus voi yllättää juuri silloin kun olet yksin. Silloin ei kukaan tiedä kuka olet jos olet tajuton, ja läheisten on vaikea löytää sinua. Puhelimeen kannattaa ladata 112 sovellus, sillä sen avulla ambulanssi löytää sinut, vaikket tietäisi missä olet, jos voit itse soittaa paikalle apua. Puhelimen lukitusnäytölle voi myös laittaa yhteyshenkilön/läheisen puhelinnumeron.

Olemme mieheni kanssa laatineet myös testamentit turvaamaan toisemme. Moni ei tiedä, että puoliso ei peri puolisoaan (jos on rintaperillisiä), jos testamenttia ei ole tehty - toki saa pitää oman "puolensa" . Oli aikoinaan myös hyvä tietää omien vanhempien toiveista, ennen kuin he jatkoivat tuonpuoleiseen, jotta saatoimme kunnioittaa heidän viimeistä toivettaan. Myös omat lapsemme tietävät meidän toiveemme. Tietääkö sinun lapsesi ja läheisesi? 

Tuleeko sinulla mieleen muita ennakoitavia asioita, mitä ihmisen olisi hyvä huomioida ikävien sattumusten varalta, tai oletko keksinyt jonkun hyvän tavan tai olisiko vinkki muille, mikä auttaa läheisiä toimimaan jos itse on kykenemätön? Esim. jokin lista, kalenteri tai kansio kaikista välttämättömistä tiedoista, jonka läheinen tietää löytyvän jostain tietystä paikasta tiukan paikan tullen?

Jälkiviisaus on aina helppoa. Oman terveyden vaaliminen on kuitenkin parasta ennakointia, että välttyisi sairastumisilta ja sairauskohtauksilta. Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta! 


Kommentit

Suositut tekstit