Muista aina liikenteessä

"Muista aina liikenteessä, monta vaaraa onpi eessä..."

Muutama päivä sitten ylittäessäni katua suojatietä pitkin, kävi juuri niinkuin ei saisi tapahtua. Kaksikaistaisella tiellä auto pysähtyi antamaan tietä, mutta viereiseltä, ulommalta kaistalta porhalsi auto vauhdikkaasti suoraa editse pysähtymättä. Onneksi ei käynyt kuinkaan, sillä näitä tilanteita on oppinut ennakoimaan ja varomaan.


Valitettavasti suojatie ei aina turvaa kulkijaa.

Kun on itse ratissa, melkein hirvittää välilllä kun pysähtyy päästämään jalankulkijat, ja vain toivoo, että kunpa se viereinenkin auto pysähtyy. On käynyt kyllä useammankin kerran niin, että ei vaan ole pysähtynyt. 

Meillä maalla loikkivat peurat jatkuvasti teiden yli. Kerran en ehtinyt väistää. Jouduin kyllä lievään shokkiin, tilanne oli niin ikävä ja autokin meni lunariin.


Metsäteillä on myös oltava valppaana, ettei peura tai hirvi hyppää eteen. Olen kerran ajanut peurakolarin ja kerran ollut kyydissä peuran loikatessa metsästä.

Tyttärelleni sattui autokoulussa vaaratilanne, kun koiran kanssa liikkunut katseli kännykkäänsä niin tiiviisti, ettei huomannut, kun koira lähti löysässä flexissä juoksemaan suojatielle autoilijoille palaessa vihreät. Koiran hengen pelasti onneksi tyttäreni nopeat refleksit - koiran omistaja otti tästä varmasti opikseen, sillä hän kiitteli sosiaalisessa mediassakin tyttöäni ja lupasi parantaa tapansa. 


Lemmikit liikenteessä tarvitsevat jatkuvan huomion.

Auto runttasi aikoinaan suojatiellä siskoani niin, että hän lensi konepellin yli, selviten kuitenkin melko pienin mutta pysyvin vaurioin. Hän sai työnnettyä lasten rattaat viime hetkellä syrjään. Pelkään kyllä aina vähän omien lasteni puolesta, varsinkin sokean tyttäreni, niin aikuisia kuin jo ovatkin, ettei liikenteessä sattuisi mitään. Mutta tiedän, että huolehtiminen on turhaa ja yritän olla ajattelematta koko asiaa.


Kohta on uusia vilperttejä liikenteessä kun koulu alkaa. Tässä omani vuodelta 1999.

Tällä viikolla alkaa koulut, ja liikenteessä on taas paljon lapsia ja ekaluokkalaisia, joille kaikki on vielä uutta. Ollaanhan tarkkoina, eikä räplätä kännykkää samalla kun ajetaan!


Liian usein suojatielläkin käy onnettomuuksia.

Turvallisia ajoja ja turvallista koulutietä kaikille koululaisille! "... Siksi valpas aina mieli, se on turva verraton!"

Oletko sinä joutunut vaaratilanteisiin tai onnettomuuteen liikenteessä?


Oppilaat kuuntelevat tarkasti opettajan neuvoja.

Suositut tekstit