Vertaistuesta on suuri apu!

Tänään 21.10.2021 vietetään kansainvälistä vertaistuen päivää.


Jokainen meistä on varmasti sekä saanut että antanut vertaistukea, ehkä huomaamattaankin. Kyseessä ei tarvitse olla sairaus tai vamma, vaan monenlaisissa haastavissa elämäntilanteissa on lohduttavaa, kun joku todella tietää miltä tuntuu ja pystyy samaistumaan. Ja vaikkei tietäisikään, jokainen osaa lohduttaa. Kyseessä voi olla vaikka läheisen menetys, ero tai potkut, jolloin mieli menee maahan. Silloin on hyvä, kun on joku, joka voi luoda uskoa, että kyllä tästä tilanteesta selvitään! Mutta tärkeää on osata myös kuunnella toisen hätää, koska oma selviytyminen ja siitä hehkuttaminen toisen aallonpohjassa voikin jopa ärsyttää. Sana "ymmärrän" jo helpottaa monen mieltä. 

Joskus kaikki näyttää synkältä, mutta kyllä se aurinko vielä paistaa! 

Facebookissa on joka lähtöön vertaistukiryhmiä, joista saa monia neuvoja ja juuri sitä tukea ja ymmärrystä. Vanhana konkarina on joskus mukava laittaa joku kannustava kommentti ryhmiin tai antaa vinkki, mistä on ollut omakohtaista hyötyä vaikka palveluviidakossa rämpimisessä. Löydät Facebookista myös Kokemustoimintaverkoston, jonka tavoitteena on edistää eri sairaus- ja vammaisryhmien sekä heidän läheistensä kokemustiedon hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla.

Siivet kantavat kun aika on

Toimin aikoinaan Autismiliitossa työskennellessäni vertaistukijanakin, olen puhunut myös poikieni kanssa kokemuskouluttajana erilaisissa tilaisuuksissa autismikirjon asioissa, joita poikani ovat jatkaneet hienosti ilman minua. Vanhin tyttäreni kouluttautuu myös parhaillaan kokemustoimijaksi jakaen tietoa näkövammaisuus- ja  opaskoira-asioissa. Olen lapsistani äärettömän ylpeä! Kun auttaa toista, vahvistuu myös itse! 

Elämänvalo varmaan loistaa tästäkin kuvasta. Haasteista selviää!

Tämä tuore kokemustoimija on selkeäsanainen, joka osaa varmasti neuvoa, tukea ja auttaa!

Olen kirjoittanut perheemme mutkaisesta elämänpolusta kirjan vertaistukitarkoituksessa. Se on viilaamista ja kustantajaa vailla. Toivon, että siitä olisi vielä joskus apua ja tukea monille ja valaisi uskoa elämään.

Kiitos kaikille, jotka jaksatte tukea ja kannustaa muita. Se on arvokasta, pienikin ele tai sana voi pelastaa jonkun päivän.

Ilon kukat!

Tytärtä voi lähestyä meilillä: sokkeloelamaa@gmail.com jos haluat tilata häntä puhujaksi näkövammaisuusasioissa.

Kommentit

Suositut tekstit