Asunto kodiksi sisustamalla

Viihtyäkö maalla vai kaupungissa, siinäpä kysymys. Jos on mahdollista valita molemmat, mikä ettei? Tässä postaussarjassa kerron "projektistani"; onnistunko sisustamaan kaupunkikodin viihtyisäksi käyttämättä rahaa tai ainakin olla ostamatta mitään uutta kaupasta sekä tekemään pientä pintaremonttia minimaalisella (n.100 €) budjetilla? 


Kotini on linnani
Minulle ei ole niinkään tähdellistä, missä koti sijaitsee tai minkä kokoinen se on, sillä ihmiset sinällään tekevät kodin ja sen ilmapiirin - siellä koti missä sydän. Koti on paikka, missä on tärkeää tuntea turvaa ja rauhaa. Tarvitaan kuitenkin niin tarpeellista kuin tarpeetontakin ihmisten ympärille, että omassa "linnoituksessa" on hyvä ja viihtyisää olla sekä toimia.

Itselleni kynttilät ovat tärkeitä tunnelman luojia.

Lohjalla iäkkäässä Pikku-Helmessä "palaset" loksahtelivat kuin itsestään paikoilleen. Seinät huokuivat vanhaa tarinaa, jota oli helppo kuljettaa eteenpäin, ja sisustamisprojektista tulikin hyvin nopea. Mutta tuliko siitä ilmainen? Onnistuinko olemaan ostamatta kaupasta mitään uutta?

HUONEKALUT
Mikä huonekalu on sinulle tärkein kodissasi? Minulle tärkein kodin kaluste on aina ollut ruokapöytä. Viihdymme parhaiten pöydän ääressä - ei toki jatkuvasti syömässä, vaan pöydän ääreen on kokoonnuttu kertomaan päivän kuulumiset, unet ja tarinat. Pelaillaan, ja kahvitellaan, ruokaillaan joko omalla porukalla tai kun on vieraita. Maksetaan laskuja tai kirjoitellaan läppärillä. Pyöreä pöytä siirtyi maalta tuoleineen kaupunkiin, sillä Valkoisen huoneen, Lightroomin kulmaikkunoiden eteen  pyöreä kokonaisuus istuu paremmin. Pöydän saa myös venytettyä silloin kun koko suurperhe on koolla.

Ikean jatkettava Ingatorp ruokapöytä, vihreät samettituolit Jyskistä, Risskov

Varsinaiseen keittiöön pääsi isoäidiltä peritty kustavilainen kalusto. Aamukahvit kelpaa hyvin nauttia siinä.

Kustavilainen kalusto on ollut suvussa yli 60vuotta.

Tarpeellisinta kodissa on varmastikin sänky. Kun ihminen saa nukuttua kunnolla, jaksaa mitä tahansa. Lepäämiseen vaikuttaa paljon myös levollinen ja mieleinen ympäristö, joten tarvitsen oman unipesän ympärille myös viihtyisyyttä, ja nyt on aivan luksusta, kun pönttöuuni lämmittää mukavasti vierellä.

Hyvät, lämpimät unet löytyy tästä.

Vuosia sitten Ikeasta hankitulla levitettävällä sohvasängyllä ei ollut enää käyttöä maalla, ja siitä sai nyt hyvän nukkumapaikan.

Sympaattisen kultaisen sohvan sain muuttoa tekevältä naapurilta. Sen eteen sopii pieni ja siro, Keravan kirpputorilta joskus hankkimani pöytä. 

Pidän yksityiskohdista, joita löytyy tästä Chippendale-sohvasta. 

Upean vanhan piirongin lahjoitti myös naapurini. Televisiotasona toimii Singerin jalat, jotka hankin aikoja sitten kierrätyskeskuksesta Espoosta. Telkkari tuli siskolta.

Telkkaria ei tule paljon katseltua, mutta on sekin kiva olla olemassa.

Lipasto/työpöytä on oikea kaunotar. Se on espanjalaista käsityötä, ja ainoa huonekalu, minkä toimme Suomeen Espanjan kodistamme. Se hankittiin sinne kierrätyksestä. 

Pienessä tilassa hyvin toimiva lipasto, josta saa myös työpöydän. 

MATOT
Mattojen kohdalla olen "rikkonut lupaukseni", sillä ostin sittenkin jotain myös uutena kaupasta. Kuitenkin järjen käyttö on sallittua, jos saa uutta ja hyvää kirpputorihintaan. Löysin olohuoneeseen poistomyynnistä lämpimät villamatot (Rusta, Elsaform Alva, normaalihinta oli 90 €/kpl ja nyt ne maksoivat 17 €/kpl).

Rico on tottunut seikkailija ja on ottanut tämänkin paikan kodikseen. Villamatto on tylsän värinen, mutta eloisa kuviointi antaa säväyksen.

Jokunen matto löytyi omista varastoista  ja muutaman sain siskolta, kaksi ostin Lohjan Nuorisotyöpaja Tuuman kierrätyskeskuksesta (yht.15€). Kynnysmatto kuluu niin käytössä, että tuskin niitä löytyy käytettynä, joten sen hankin myös uutena kaupasta  (11,95€, Säästötalo Latvala).

Tämä värikäs matto toivottaa iloisesti tervetulleeksi kotiin.

Sain siskoltani ihanan antiikkivalaisimen, joka sopi kuin valettu Keltaiseen huoneeseen, Sunnyroomiin. 

Valaisimen kuvuissa on samaa sävyä kuin seinissä ja tuo mieleeni kukkapuskan.

Lightroomiin pääsi äitini peruja oleva lamppu. Keittiön valaisimen ostin Tuuman kierrätyskeskuksesta puoleen hintaan (3€) ja eteisen valaisimen edellinen asukas oli jättänyt. Pöytälamput kulkeutuivat Suomeen Espanjan kodista ja kivenhakkaajan taloon kiviaihe valaisimien jaloissa sopii oivasti.

Pöytävalaisimet maksoivat Espanjassa 8€/kpl. Tauluissa minä ja tyttäret erilaisissa mainoskuvissa.

TAULUT, PEILIT
Tauluja ja peilejä on vuosien varrella kerääntynyt niin, että niitä riitti tähänkin kotiin.  Laitoin  myös vanhoihin kehyksiin kuvia perheestä huoneen värimaailman mukaan.

Kuvista saa kivoja tauluja.

VERHOT
Tunnustan! Nyt piti taas toimia vasten päätöstäni... nimittäin kaihtimia tai rullaverhoja ei ole helppo löytää sopivan kokoisina käytettyinä. Tarvitsin kolmet pimentävät rullaverhot, jotka ylhäällä olisivat huomaamattomat. Päädyin valkoisiin pimennysverhoihin (Jysk, pimennysrullaverho Bolga, 23,50€/kpl). Muut verhot löytyivät omista vanhoista kangaspinoista.

KODINKONEET
Kaikki tarvittavat kodinkoneet löytyivät omasta takaa, mitään ei tarvinnut ostaa. Pyykkikone oli asunnossa ennestään.

MUU "TILPEHÖÖRI"
Minulle "tilpehööri" tuo mielihyvää, sillä esineillä jotka ovat ympärilläni, on historiansa ja tarinansa ja näin ollen ovat tärkeitä ilon tuojia. Ne antavat kodille viimeisen silauksen.

Vanha kortti tauluksi, jonka aihe sopii köökkiin. Kello on yksinkertainen, mutta tarpeellinen.

Erilaisia tavaroita, kynttilälyhtyjä ja -jalkoja, kelloja ja astioita, sohvatyynyjä ja torkkupeittoja on kerääntynyt matkaan vuosien varrella.

Kynttilänjalat ja -lyhdyt ovat olleet aina "heikkouteni".

Pikku-Helmeen löytyi siis kaikki tarvittava. Omasta mielestäni sopivasti kaikkea. En ole minimalisti, mutta en enää halua ympärilleni liikaa tavaraa.

Tämä nallukka on pysynyt kuopuksen pehmoleluista tallessa.

Muutama asia tuli eteeni etsimättä, joita en kumminkaan voinut jättää hankkimatta: Tuumasta bongaamani ryijy antaa nyt seinällä väriterapiaa (10€) ja pieni porkkana-aiheinen taulu keittiöön (1€). Helinä-Keiju on piste iin päälle tähän huusholliin. Se lennähti Kasvihuoneilmiöstä sirottelemaan keijupölyä ympärilleen, sillä elämään tarvitaan aina vähän taikaa ja lapsenmielisyyttä (Helinä kyhjötti siipirikkoisena Kasvihuoneilmiön löytönurkassa 15 €). 

Toinen siipi kun liimataan niin Keiju on taas entistä ehompi.

...Ja simsalabim, näin sitten asunnosta syntyi itselle mieluisa pikku koti kaupungissa.

Tässä kodissa on hyvä henki.

Summasummarum
Kodit ovat asukkaittensa näköisiä. Itselläni maku on vuosien varrella muuttunut monestikin, mutta sisustamisessa olen aistinut aina myös talon tai asunnon henkeä ja kunnioittanut sitä. Pikku-Helmi on iäkäs ja sai nyt toivottavasti arvoisensa sisällön. Tyttäreni vitsaili, että tämä koti on kuin mummola - mutta itseasiassa, sitä se juuri tässä elämänvaiheessa saakin olla.

Rahaa kului:
Matot: 60,95 €
Verhot: 70,50€
Muut tilpehöörit: 26€
Yht: 157,45
Kun remonttiin meni 63,90, koko "projekti" maksoi 221,35 €

Takan lämmössä on kodikasta.

Kyse ei ole ollut siitä, etteikö olisi ollut rahaa käytettävänä, vaan projektini ideana oli, että tässä yltäkylläisyyden maailmassa halusin nostaa kierrätyksen kunniaan ja antaa esimerkin siitä, että kaikkea ei tarvitse hankkia uutena, eikä käyttää tuhottomasti rahaa. Koska itselläni on jo paljon ikää, koteja on jo tullut ja mennyt ja yhdistetty, joten tavaraa on jopa kaksin kappalein, joka toisaalta helpotti projektini onnistumista.

Linkit aiheen aikaisempiin osiin: 

Suositut tekstit