Muutto Willa Pajuun - Mistä aloittaa remppa?

Ostopäätös taloon tai asuntoon syntyy, jos kotoisa tunne herää ja sydämessä läikähtää. Itse hankin "sian säkissä" näkemättä ja aistimatta Willa Pajun henkeä. Mieheni sentään ehti käydä talossa ennen huutokaupan viimeistä tarjoushetkeä, ja luotin hänen arvioonsa. Kuntokartoitus oli tehty ja se myös rauhoitti päätöksemme syntymistä jättää tarjous. Se ei pelaa joka pelkää, ja saatoin vain toivoa aarretta sian sijaan. Miten kävi?

Rico on tottunut elämänmuutoksiin. Se sai oman kyttäyspenkin eteisestä.

Kun vanhassa talossa on joka nurkka rempallaan, mistä remontti pitäisi aloittaa? Jos epäkohdat ovat sellaisia, jotka voivat aiheuttaa haittaa niin rakennukselle kuin ihmisen terveydelle, niihin on tietysti tartuttava ensin. Willa Pajun kohdalla tärkeintä oli hoitaa ensimmäiseksi kellaritilat kuntoon, häädettyä kosteus pois. Lämmittää ja kuivattaa sekä tehdä homesuojaus.

Ilman huolehtimista kellari oli kärsinyt pahasti. Pilalle menneiden seinien takaa löytyi kuitenkin kauniit tiilet.

Meillä oli kova hinku muuttaa mahdollisimman nopeasti sisään, sillä niin remppaan olisi enemmän aikaa, kun voisi tarttua hommiin milloin tahansa leipätyöpäivien lomassa. Ei tarvitsisi kulkea eestaas "työmaalle".

Yksi huoneista oli täysin alkutekijöissään, mutta se toimiikin hyvin verstaana

Vaikka talovanhus kutsuikin meitä, siellä oli useita luotaantyöntäviä nurkkia eikä se heti tuntunut kodilta. Kellari oli tosiaankin ällöttävä ja koko yläkerrassa oli kalsea fiilis. Yhdestä sopesta löytyi jopa vanha sairaalasänky, joka tuntui jotenkin aavemaiselta. Veranta oli täyttynyt tavaroista ja maali rapissut joka paikasta. Kuitenkin tärkein asuinkerros, alakerta, oli ihmeen hyvässä kunnossa, ja sillä pääsisi hyvin uuden elämän alkuun.

Tämä soppi on saanut nimekseen Putka. Putkaan keksitään varmasti jotain tosi kivaa, vaikka nyt fiilis on aavemainen.

Kaikki alakerran huoneet ja keittiö olivat maalattu kokonaan valkoisiksi; seinät, katto ja lautalattia. Pidän itse väreistä ja tapeteista, mutta nyt valkea saisi kelvata, ainakin alkuun, koska korjattavaa ei juuri kuitenkaan ollut. Väriä ja lämpöä voisi tuoda kotiin sisustuksella.

Värit tuovat iloa mielelle!

Niinpä kellarin kuivatuksen, jynssäyksen ja maalaamisen lomassa puunasimme tilat ja aloimme kantaa kalusteita sisään. Aarre alkoi todella kimallella esiin.

Tässä voipi keinutella ja miettiä syntyjä syviä...

Käytimme jo olemassa olevia kalusteitamme; Lohjan kodin tavarat siirtyivät suoraa Willa Pajuun. Pikku-Helmi oli samana vuonna 1948 rakennettu, joten henki ja tyyli oli samantapainen. Tein myös hyviä ja huokeita löytöjä Tori.fi:stä. 

Tämä upea senkki löytyi Lohjan Nuorisotyöpaja Tuumasta, vain 50 €. Se sopii isoon tilaan hyvin.

Vaikka valkoiseen sopisi mitkä värit tahansa, kokonaisuudesta tuli kuitenkin hillitty ja rauhallinen maanläheisine sävyineen.  Emme tehneet mitään väripäätöstä etukäteen, se vaan syntyi kuin itsestään koska tilojen valoisuus viehätti. Kulmahuone, "Kulmis", sai beigen kaveriksi pirteää turkoosia. Siellä tullaan varmasti viettämään pitkän pöydän ääressä mukavia ruokailu- ja jutteluhetkiä perheen ja ystävien kanssa.

Jälkikasvumme joukko mahtuu Willa Pajuun hienosti

Keittiöstä puuttuivat kodinkoneet ja kaapin ovet sekä osa kaapeista. Rungot olivat kunnossa ja Ikean mallistosta, joihin sai hankittua puuttuvat osat. Vaikka keittiö on moderni, se on sopivan pelkistetty, joten se istuu mielestäni vanhaan taloon. Korvasimme osan kaapeista Lack-hyllylevyillä ja "roina" niiden päällä tuo kuitenkin kodikkuutta tähän itselleni tärkeimpään tilaan.

Mieheni kehuu Ikean ohjeita selkeiksi ja ratkaisuja fiksuiksi


Lack-hyllyt sopivat hyvin tähän kokonaisuuteen


Seinätarrat ovat hauskoja, kunhan niitä ei ripottele liikaa joka paikkaan. Meille sisustaminen ei ole vakavaa puuhaa, vaan suhtaudumme siihen leikillisyydellä.

Muutamassa viikossa alkoi ympärillämme tuntua jo lämpimältä ja kodikkaalta. Kaksi peltiuunia toi lämpöä taloon ja lisäksi hankimme kaksi ilmalämpöpumppua, joista toinen sijoitettiin kellariin. Kellarin tiloja edistettiin tasaiseen tahtiin. Kosteusprosentti laski normaaliin ja seinät saivat homesuojauksen ja ne maalattiin kalkkimaalilla. Kellarissa on hirmuisesti tilaa, siellä sijaitsevat pesu- ja pyykkitilat, tekninen tila sekä varastokomerot ja wc. Tekemistä riittää kyllä vielä, mutta nyt pääsee ainakin suihkuun!

Vedestä ja suihkusta nauttii taas toisella lailla kun on ollut jonkin aikaa ilman

Kaunis portaikko on vietellyt myös astelemaan yläkertaan. Siellä ei mikään tuntunut mukavalta, mutta pikkuhiljaa ideoita alkoi putkahdella päähämme. Lopulta kaikki kolme isoa huonetta ja aula löytäisivät oivat käyttötarkoitukset ja alakerran vastapainoksi voisimme leikitellä siellä väreillä. Ja kun aulan ja käytävän välinen seinä poistettaisiin, valo pääsisi karkottamaan mörköfiiliksen. Tästä myöhemmin lisää.

Talossa on pieniä suloisia yksityiskohtia, kuten kaari makuuhuoneen oven päällä. Portaiden kaiteet ovat myös nätit.

Tykkäätkö sinä rempata kotia vai annatko sen ammattilaisen tehtäväksi? Pidätkö enemmän maalista vai tapeteista? Entä onko joku tietty tyylisuunta mieleesi, vai onko vanhan ja uuden sekoittaminen sunkin juttu?

Valo luo kauneimmat taulut seinille
Suositut tekstit