Willa Pajun uusi elämä

Sirocco on jäänyt kieppumaan omaan pyörteeseensä, eikä ole toimittanut postiaan koko alkaneena vuonna. Tuulensuoja on löytynyt vanhasta Willa Pajusta keskeltä kylmimpiä talven pyryjä. 

Willa Paju on talon alkuperäinen nimi, teetimme sille kuuluvan nimen oven yläpuolelle

Emme etsineet uutta kotia, meillähän oli juuri vasta vuoden ollut ihana Pikku-Helmi Lohjalla ja vapaa-ajan koti maalla Kettulassa Salon Suomusjärvellä. Mutta kuinkas sitten kävikään?

Joskus voi elämässä tapahtua onnen kantamoisia ihan noin vain yllättäen. Satuimme kuulemaan huutokaupattavasta hylätystä talosta Suomusjärven keskustassa. Se oli meille entuudestaan tuttu talo, koska kuopuksemme kävi siellä aikoinaan nuorten kerhossa. Selittämättömästä syystä talovanhus kutsui meitä, ja päätimme jättää tarjouksen. Niin siinä sitten vain kävi, että tarjouksemme oli korkein, ja huomasimme omistavamme talon, joka oli täynnä arvoituksia.  

Valtavat hanget ympäröivät Willa Pajua vuoden vaihtuessa. Se näytti piparkakkutalolta pumpulin päällä.


Talorassukka oli seisonut muutaman vuoden tyhjillään. Kellariin olivat tulvineet vedet ja siellä näytti hirvittävältä. Yläkerta oli täyden remontin tarpeessa. Keskikerros oli kuitenkin kohtalaisessa kunnossa, tosin kaikki kodinkoneet ja jopa keittiön kaapin ovet oli poistettu. Mutta likakerroksen alla komeili lautalattia ja rakastuin ihaniin portaisiin. Tärkeät asiat olivat myös kunnossa; uudet ikkunat, ovet ja katto, sekä salaojatkin tehty. Maalikin talon pinnassa kohtuu tuore.

Onnen huokaus!

Rakennuksen seinien sisään on mahtunut tuhansia tarinoita. Talo rakennettiin vuonna 1948 neuvolakäyttöön Ruotsin kansan avustamana. Talossa on siis käynyt valtaisa joukko eri-ikäisiä lapsia vanhempineen, ensin neuvolassa, sittemmin kerhossa. Yksityiskäyttöön talo muutettiin vuonna 2017, mutta koronan kurittaessa talo jäi heitteille. Vuosien saatossa sisätiloja on varmasti muunneltu moneenkin otteeseen ja erikoisia kiehtovia yksityiskohtia ja tilaratkaisuja nurkista löytyy. Kaapin takaa voi löytää jopa vähän pelottavan salakamarin sairaalasänkyineen...

Kyltit olivat säilyneet talossa kertoen historiastaan

Remppaaminen ja kodin laittaminen on meidän molempien lempipuuhaa, joten koko mittava projekti ei meitä huolettanut, vaan ainoastaan innosti. Lähtötilanteessa olimme ilman sähköä ja vettä, mutta liittymät saatiin onneksi toimimaan ongelmitta.  Aloitimme työt tärkeysjärjestyksessä; kellari oli pelastettava ensimmäiseksi. Sen jälkeen olemme tarttuneet sellaisiin hommiin mikä on milloinkin huvittanut, koska hyvällä flowlla ilman pakkoa kaikki onnistuu paremmin. Budjetti on pieni, mutta olemme ottaneet mielikuvituksen käyttöön, etsineet huokeita vaikkakin silti hyviä ratkaisuja ja suosineet kierrätysjuttuja. Onneksi myös mieheni toinen nimi on Pelle Peloton, hän keksii joka pulmaan ratkaisun. Näistä lisää seuraavalla kerralla.

Joskus voi päätyä talon omistajaksi vähän yllättäen 

Etsimme myös lisää tietoa, tarinoita ja kuvia Willa Pajusta, (joka on talon alkuperäinen nimi), joten jos tiedät jotain,  tai sinulla on jokin henkilökohtainen muisto, kuulisimme sen mielellämme.

Myös Instagramissa voit seurata talon tapahtumia: siroccoblogi


Suositut tekstit