Kuukauden kohtaaminen: Kirsi Viljanen - Lähiruokaa - totta kai!

Herkkujen Suomi-päälavalla yleisögrillauksia keittiömestareiden Ulla Liukkonen ja Raymond Wesander kanssa.
Kirsi Viljasen kuva-arkisto

Lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljasen facebook- ja Instagram-päivityksiä sekä blogia on ollut mielenkiintoista seurata; lähiruoka-asiat ja monipuolinen työnkuva maa- ja metsätalousministeriön ruokaosastolla sekä ihanan houkuttelevat ruokakuvat ovat herättäneet halun tutustua aiheeseen lähemmin. Nyt pääsin tapaamaan Kirsiä ja juttelemaan sekä kyselemään lisää.

Keltaisessa rintamamiestalossa, jonka Kirsin isän eno rakensi vuonna 1945 Saukkolaan, leijailee kätevän emännän huushollin tuoksu. Piirakka on uunissa, hellasta säteilee suloinen lämpö, ja vaikka emäntä ei ole ehtinyt siivoilla, talossa on yhtä siistiä kuin meillä silloin kun olen siivonnut.

Kirsi kertoo vuohenputki-pinaattipiirakan olevan pikaleivottu, johon hän käytti myös Kolatun juustolan salaattijuustoa. Vuohenputki on minulle uusi tuttavuus, piirakan maku on herkullinen. Kannussa on itse valmistettua marjamehua ja kupissa hyvät kahvit. Pöytään seuraamme istuu myös miesväkeä: puoliso ja karvakuono Nalle perheen teinin ollessa vielä koulussa.



Kirsi on syntyjään maatilan tyttö, hän on kasvanut eläinten ja luonnon keskellä, ja niin opinnotkin veivät yliopistoon maa- ja metsätaloustieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan maatalouspolitiikkaa. Työharjoitteluun Kirsi pääsi maa- ja metsätalousministeriöön, ja kun jalan sai oven rakoon, työpaikka löytyikin opintojen päätyttyä sieltä. Hän on siis työskennellyt siellä jo vuodesta 1994 ja kertoo jokaisen päivän olevan erilainen.


Avajaispuhetta pitämässä Kauhajoen ruokamessuilla.

Työ on todella monipuolista, jonka kautta Kirsi tapaa valtavasti erilaisia ihmisiä, ja hän onkin solminut hyviä suhteita ja elinikäisiä tuttavuuksia, joistain on tullut lähempiä ystäviäkin. 


Työn kautta Kirsi pääsee myös osallistumaan erilaisiin ruokatapahtumiin ja messuille, ja välillä työ vie matkoille. Messukeskuksessa oli juuri Lähiruoka & Luomu-tapahtuma, jonka toimikunnan vetäjä Kirsi on. Samalla siellä kilpailtiin myös Vuoden Kokki-tittelistä, jonka voitti Mikko Kaukonen: semifinaalissa Kirsi pääsi seuraamaan hänen työskentelyään hyvinkin tarkkaan. Messukeskuksessa valittiin myös Vuoden lähiruokateko, jonka tänä vuonna voitti Heikkilän tila ja juustola. Työn laaja-alaisuutta kuvaa hyvin esimerkiksi se, että Kirsi pääsi kiertelemään ympäri Helsinkiä Heikkilän juustolan auton kyydissä, kun Pekka Moisio jakoi kahviloihin lattemaitoa. Nämä työtehtävät tuovat mukavaa vaihtelua toimistossa istumiseen.

Vuoden lähiruokateko-kilpailun palkintotilaisuus.
Kirsi Viljasen kuva-arkisto

Berliinissä maailman suurimmilla ruoka- ja maatalousalanmessuilla Suomen osastolla MIchelin-kokki Sauli Kemppaisen kanssa.
Kirsi Viljasen kuva-arkisto

Haastattelussa Groove-radioasemalla lähiruoka-asioissa.
Kirsi Viljasen kuva-arkisto

Kirsi nauttii työstään, ja sen kyllä huomaa. Työ onkin ollut myös erittäin tärkeä vastapaino ja suorastaan henkireikä kotielämään, jota varjostaa Kirsin miehen vakava sairaus. Helpolla ei Kirsin perhe ole päässyt, huoli on jatkuvasti läsnä. Huolehtiessaan perheestään, työstään ja huushollista nainen on ihka oikea arjen sankari.

Lähiruoka kiinnostaa nykypäivän ihmistä. Lähiruoka on hallituksen lähiruokaohjelman mukaan paikallisruokaa, joka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Lähiruoka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja sitä myydään sekä kulutetaan omalla alueella. Mietin, että monet varmasti valitsisivat lähiruoan, mutta sen löytäminen ei ole aina niin helppoa, ainakaan kaikille ihmisille. Kirsi kertoo, että hänen onnekseen lähimmästä kävelymatkan päässä olevasta kaupasta K-Landenilta löytyy paljon erilaisia lähellä tuotettuja tuotteita, mm. Hortiherttuan vihanneksia ja salaatteja, Tuukkasen leipomotuotteita, oman paikkakunnan perunaa ja alueen perinneherkkua perunamakkaraa. Myös läheltä Pusulasta löytyy PikkuOmena -kyläkauppakeskus, josta saa vaikka ternimaitoa, spelttiä, herefordin lihaa tai karitsaa, kannattaa tutustua tähän viehättävään kyläkauppakeskukseen.


Kirsi antaa minulle esitteen lähiruokaohjelmasta. Siihen pääset sinäkin tutustumaan myös Kirsin blogista, jonka osoite on https://lahiruokaohjelma.blogspot.com tai netistä www.mmm.fi ja facebookissa nimellä Lähiruokaohjelma. Ohjelman tavoitteita on mm. se, että lähiruuan tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi, parannetaan alkutuotannon mahdollisuuksia ja tiivistetään lähiruokasektorilla toimivien yhteistyötä sekä lisätään ruuan ja ruokaketjun arvostusta.

Kirsin täytyy jatkaa töitään etäkokouksen merkeissä ja on aika sanoa hyvästit. Kotimatkalla ajattelen, että pyrin valitsemaan jatkossa kaupoista vielä enemmän lähiruokatuotteita ja kiinnittämään niihin huomiota. Onneksi Espanjan maatilalla sijaitsevassa kodissamme saamme monenlaisia hedelmiä, vihanneksia, joskus lampaanlihaa ja munia syötäväksi, ja Suomen kotia taas ympäröi sieni- ja marjametsät, joista noukkia vitamiinit, omenoita ja viinimarjoja saamme naapureilta ja tutuilta.  Kettulan kylässä pysyy myös hyvin peuran- ja hirvenlihassa. 

Lähiruokaa siis – totta kai!

Kirsi Viljasen kuva-arkisto

Kirsi Viljasen kuva-arkisto





Suositut tekstit