Kuukauden kohtaaminen: Kirsi Viljanen - Lähiruokaa - totta kai!
Herkkujen Suomi-päälavalla yleisögrillauksia keittiömestareiden Ulla Liukkonen ja Raymond Wesander kanssa. Kirsi Viljasen kuva-arkisto |
Lähiruokakoordinaattori
Kirsi Viljasen facebook- ja Instagram-päivityksiä sekä blogia on ollut
mielenkiintoista seurata; lähiruoka-asiat ja monipuolinen työnkuva maa- ja
metsätalousministeriön ruokaosastolla sekä ihanan houkuttelevat ruokakuvat ovat
herättäneet halun tutustua aiheeseen lähemmin. Nyt pääsin tapaamaan Kirsiä ja
juttelemaan sekä kyselemään lisää.
Keltaisessa
rintamamiestalossa, jonka Kirsin isän eno
rakensi vuonna 1945 Saukkolaan, leijailee kätevän emännän huushollin tuoksu.
Piirakka on uunissa, hellasta säteilee suloinen lämpö, ja vaikka emäntä ei ole
ehtinyt siivoilla, talossa on yhtä siistiä kuin meillä silloin kun olen
siivonnut.
Kirsi kertoo
vuohenputki-pinaattipiirakan olevan pikaleivottu, johon hän käytti myös Kolatun juustolan salaattijuustoa.
Vuohenputki on minulle uusi tuttavuus, piirakan maku on herkullinen. Kannussa on
itse valmistettua marjamehua ja kupissa hyvät kahvit. Pöytään seuraamme istuu
myös miesväkeä: puoliso ja karvakuono Nalle perheen teinin ollessa vielä
koulussa.
Kirsi on
syntyjään maatilan tyttö, hän on kasvanut eläinten ja luonnon keskellä, ja niin
opinnotkin veivät yliopistoon maa- ja metsätaloustieteelliseen
tiedekuntaan opiskelemaan maatalouspolitiikkaa.
Työharjoitteluun Kirsi pääsi maa- ja metsätalousministeriöön, ja kun jalan sai
oven rakoon, työpaikka löytyikin opintojen päätyttyä sieltä. Hän on siis
työskennellyt siellä jo vuodesta 1994 ja kertoo jokaisen päivän olevan
erilainen.
Avajaispuhetta pitämässä Kauhajoen ruokamessuilla. |
Työ on
todella monipuolista, jonka kautta Kirsi tapaa valtavasti erilaisia ihmisiä, ja
hän onkin solminut hyviä suhteita ja elinikäisiä tuttavuuksia, joistain on tullut
lähempiä ystäviäkin.
Työn kautta Kirsi pääsee myös osallistumaan erilaisiin
ruokatapahtumiin ja messuille, ja välillä työ
vie matkoille. Messukeskuksessa oli juuri Lähiruoka &
Luomu-tapahtuma, jonka toimikunnan vetäjä Kirsi on.
Samalla siellä kilpailtiin myös Vuoden
Kokki-tittelistä, jonka voitti Mikko Kaukonen:
semifinaalissa Kirsi pääsi seuraamaan hänen työskentelyään hyvinkin tarkkaan.
Messukeskuksessa valittiin myös Vuoden lähiruokateko, jonka tänä vuonna voitti Heikkilän
tila ja juustola. Työn laaja-alaisuutta
kuvaa hyvin esimerkiksi se, että Kirsi pääsi kiertelemään ympäri
Helsinkiä Heikkilän juustolan auton kyydissä, kun Pekka Moisio jakoi
kahviloihin lattemaitoa. Nämä työtehtävät tuovat
mukavaa vaihtelua toimistossa istumiseen.
Vuoden lähiruokateko-kilpailun palkintotilaisuus. Kirsi Viljasen kuva-arkisto |
Berliinissä maailman suurimmilla ruoka- ja maatalousalanmessuilla Suomen osastolla MIchelin-kokki Sauli Kemppaisen kanssa. Kirsi Viljasen kuva-arkisto |
Haastattelussa Groove-radioasemalla lähiruoka-asioissa. Kirsi Viljasen kuva-arkisto |
Kirsi
nauttii työstään, ja sen kyllä huomaa. Työ onkin ollut myös erittäin tärkeä
vastapaino ja suorastaan henkireikä kotielämään, jota varjostaa Kirsin miehen
vakava sairaus. Helpolla ei Kirsin perhe ole päässyt, huoli on jatkuvasti
läsnä. Huolehtiessaan perheestään, työstään ja huushollista nainen on ihka
oikea arjen sankari.
Lähiruoka
kiinnostaa nykypäivän ihmistä. Lähiruoka on hallituksen
lähiruokaohjelman mukaan paikallisruokaa, joka edistää oman alueen
paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Lähiruoka on tuotettu ja
jalostettu oman alueen raaka-aineista ja sitä myydään sekä kulutetaan omalla
alueella. Mietin, että monet varmasti valitsisivat lähiruoan, mutta sen
löytäminen ei ole aina niin helppoa, ainakaan kaikille ihmisille. Kirsi kertoo,
että hänen onnekseen lähimmästä kävelymatkan päässä olevasta kaupasta
K-Landenilta löytyy paljon erilaisia lähellä tuotettuja
tuotteita, mm. Hortiherttuan
vihanneksia ja salaatteja, Tuukkasen leipomotuotteita,
oman paikkakunnan perunaa ja alueen perinneherkkua perunamakkaraa. Myös
läheltä Pusulasta löytyy PikkuOmena
-kyläkauppakeskus, josta saa vaikka ternimaitoa, spelttiä, herefordin lihaa tai karitsaa, kannattaa tutustua
tähän viehättävään kyläkauppakeskukseen.
Kirsi antaa minulle esitteen lähiruokaohjelmasta. Siihen pääset sinäkin tutustumaan myös Kirsin blogista, jonka osoite on https://lahiruokaohjelma.blogspot.com tai netistä www.mmm.fi ja facebookissa nimellä Lähiruokaohjelma. Ohjelman tavoitteita on mm. se, että lähiruuan tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi, parannetaan alkutuotannon mahdollisuuksia ja tiivistetään lähiruokasektorilla toimivien yhteistyötä sekä lisätään ruuan ja ruokaketjun arvostusta.
Kirsin täytyy jatkaa töitään etäkokouksen merkeissä ja on aika sanoa hyvästit. Kotimatkalla ajattelen, että pyrin valitsemaan jatkossa kaupoista vielä enemmän lähiruokatuotteita ja kiinnittämään niihin huomiota. Onneksi Espanjan maatilalla sijaitsevassa kodissamme saamme monenlaisia hedelmiä, vihanneksia, joskus lampaanlihaa ja munia syötäväksi, ja Suomen kotia taas ympäröi sieni- ja marjametsät, joista noukkia vitamiinit, omenoita ja viinimarjoja saamme naapureilta ja tutuilta. Kettulan kylässä pysyy myös hyvin peuran- ja hirvenlihassa.
Lähiruokaa siis – totta kai!
Kirsi Viljasen kuva-arkisto |
Kirsi Viljasen kuva-arkisto |