Luotettava, ihana ystävämme ja vahtimme Rymy täyttää 10 vuotta


Meidän uskollinen vahtimme, Leonberginkoira Rymy, alias Pabenzers Zander, on ollut perheellemme mitä parhain ystävä ja turva jo kymmenen vuoden ajan. 


Rymy haettiin Kirkkonummelta loskaisena lopputalvien päivänä vuonna 2010, se oli syntynyt 6.2.10. Se oli jo hakupäivänä niin iso, että tuskin mahtui nuorimmaisen tyttären syliin, joka halusi pitää sitä sen ensimmäisellä automatkalla. Matkalla oli pysähdyttävä ja siirrettävä se koriin, koska se oli liian painava. Kotona se vaikutti niin kömpelöltä, toisaalta vilkkaalta jätiltä, että nimeä ei tarvinnut kauan pohtia.



Muutimme maalle Kettulaan, minne rakensimme talon. Rymy oli alusta saakka mukana kaikissa puuhissamme, ja se on ollut suorastaan oikea työnjohtaja. 

Vielä nuorena johtajana tarkkailee tiiviisti tapahtumia.

Vanhempana voi ottaa jo hieman rennommin, välillä ikuiset puuhat vähän väsyttävät.

Työkalut pysyvät hyvässä turvassa.

Jos olemme lähteneet reissuun, Rymy tulee aina innoissaan mukaan. Se viihtyy autossa, tai missä vain, kun saa olla lähellä meitä. Kuusamo oli ensimmäinen pitempi reissumme vasta reilun puolivuotiaan pennun kanssa. Laskimme Oulanka-joen kanootilla, ja niin vain Rymy istui nätisti keskellämme kanoottia keikuttamatta. Mutta sehän on uimataitoinen ja vesipelastuskoira, joten vaikka olisimme kaatuneetkin, ei mitään hätää olisi ollut.

Oulankajoella

Väsyneet melojat

Rymystä tulikin loistouimari. Se on saanut harjoitella oman pihan lammessa niin paljon kuin huvittaa ja viilentää itseään kuumalla. Leo-leireillä se on päihittänyt lajitoverinsa ylivoimaisesti, samoin juoksussa se on ollut oikea hopeanuoli.



Rymy on ollut myös lastemme ilo ja turva.

Leoleirin nopein uimari ja juoksija.

Skool!

Parran harmaantuessa ja meidän isäntäväenkin jo hieman ikääntyessä, päätimme pitää vuorotteluvapaata viime talven ajan. Jospa aika Espanjassa aktivoisi meitä kaikkia. Rymy oli reipas reissukoira pitkällä laiva- ja automatkalla Espanjaan. Liikuimme Espanjassa paljon yhdessä, niin vuoristossa, rannoilla kuin kaupungissakin, teimme erilaisia retkiä ja nautimme elämästä espanjalaisella maatilalla. Rymy sai myös espanjalaisen pikkuveljen, mutta siitä on ollut vaikea oppia pitämään, vaikka niitä pikkusiskoja on kyllä perheessä ollut ennenkin.

Monet kysyvät maailmalla, mistä Rymy on kotoisin. No, olen suomalainen!

Finnlinesillä

Matkalla tarvittiin melko kookasta jätöspussia...


Pikkuveli Ricosta on kuitenkin joskus seuraa.

Missä vain olemme kulkeneet , Rymy on ollut nähtävyys. Sitä tullaan silittelemään ja taputtelemaan, kyselemään sen rotua ja mistä se on. Leonberginkoirahan on alkujaan Saksasta, Leonbergin kaupungista, ja oli alunperin statussymboli ruhtinaille ja kuninkaille. Mutta Rymy kertoo kauttamme kyselijöille: Olen suomalainen ja ylpeä siitä!

Keväällä Suomeen palatessamme alkoi sitten näkyä rasituksen merkkejä jalassa ontumisena. Se meni aluksi ohitse kun se sai levätä. Tilanne alkoi kuitenkin pahentua, ja eläinlääkärikin kävi sitä katsomassa kotona. Pelkäsimme jo pahinta, onkohan mitään tehtävissä, vanha koira ei kestäisi enää nukutusta eikä leikkauksta. Nivelravinne on ollut jo käytössä pitkäänkin, mutta Rymyn ikä tosiaan alkoi olla jo Leonberginkoiralle paljon. Monet Leot saattavat menehtyä jo 6-8 vuoden iässä, mutta jotkut venyvät 12 vuoteen, jopa 13 vuoteenkin. Tietysti olin ajatellut, että meidän superhero elää sinne saakka, kun on niin kovakuntoinen kaveri ja urosleoksi kevytrakenteinen, vain 52 kiloinen. Onhan se juossut tilallamme pitkin metsiä ja jyrkkiä rinteitä ja polkuja aina vapaana. Lempileikki renkaan hakeminen on sekin kasvattanut lihaksia, aluksi rengas oli iso autonrengas, sitten siirryttiin pienempiin.




Päätimme hakea Rymylle lisää apua, se oli kuitenkin muuten ihan virkeä ja iloinen. Sammalon Eläinklinikan eläinlääkäri päätti kokeilla nivelpistoksia, kolme viikon välein. Myös sydän oli alkanut laukata ja hengitys oli raskasta. Sydänlääkitys auttoi, jalkakin elpyi, poika ei enää ontunut. Niin päätimme lähteä uudelleen lämpöisempiin maisemiin, koska se auttaisi meitä kaikkia, myös itseäni toipumaan polvileikkauksesta.


Rymyn selfie

Aurinko ja lämpö toki auttavat moneen pulmaan, ja niin myös Rymyllä. Rymy on ollut jälleen elinvoimainen. Ei uskoisi että se täyttää nyt kymmenen vuotta. Ontumista ei ole ollut koko talven aikana Espanjassa. Hengitys on rauhallista, olemme jopa vähentäneet lääkitystä. Käydessämme espanjalaisella eläinlääkärillä, mies taputteli koiraa ihmetellen, että onko se jo todella kymmenen, sillä: ” He´s in such good shape!”



Onnea Rymy! Perheellämme on ollut onnea, kun meillä on niin hieno koira, ystävä ja turvamme! Olemme tosi ylpeitä ja iloisia kaikista näistä onnellisista yhteisistä vuosistamme ja siitä, että poika on pysynyt niin terveenä! Rymy näyttää nyt  hymyilevän tyytyväisenä, sillä on varmasti mielessään myös monet, vain sille kuiskitut salaisuudet, joita kukaan muu ei tiedä.



Suositut tekstit