Gibraltar, merkittävä osa historiaa

Sanopa nopeasti Džebel al Tarik. Nimitäin nimi Gibraltar tulee arabian kielestä, joka tarkoittaa Tarikin vuorta ja nopeasti sanottuna se tosiaan muistuttaa sanaa Gibraltar. Gibraltar sijaitsee Gibraltarinsalmessa ja sen sijainti on strategisesti tärkeä, koska salmi on Atlantin ja Välimeren välissä, ja se erottaa toisistaan Euroopan ja Afrikan.


Kun Gibraltarille suuntaavan retkiseurueen kyytiin jäi tilaa, päätin hypätä mukaan ja lähteä katselemaan tuota Britannialle vuodesta 1713 asti kuulunutta Gibraltaria. Olin käynyt siellä vuosia sitten, ja tutustunut vain hyvin pintapuolisesti paikkaan. Silloin herkästi jää tunne tylsä, jos ei perehdy syvällisemmin. Nyt valmistauduin ja perehdyin. Gibraltarillahan on ollut merkittävä osa Espanjan ja koko maailman historiassa. Historia on hyvin mielenkiintoinen ja vaiherikas. Todisteita ihmisasutuksesta on jo neandertalinihmisten ajoista asti.


Ajomatka Fuengirolasta Pyreneiden niemimaan Espanjan eteläosaan Gibraltarinsalmelle kesti puolisentoista tuntia. Auto jätettiin isolle parkkipaikalle, ennen rajaa. Autollakin pääsee toki Gibraltarin puolelle, mutta jonotus saattaa kestää, jalan pääsi ainakin tällä kertaa nopeammin ja passintarkastus meni jouhevasti. Passi pitää siis olla mukana.


 

Rajan toisella puolella on heti punaisia busseja odottamassa, samoin hauskat punaiset puhelinkopit ja postilaatikot. Samassa tuntuikin jo tosiaan olevansa ihan toisessa maassa. Bussi sopi minulle, vielä kuntoutuvalle huonopolviselle hyvin. Kannattaa muuten varata mukaan hieman käteistä ainakin bussimaksuun, punnan lisäksi myös eurot käyvät. Bussi vei Mainstreetin, pää- ja kävelykadun päähän, josta oli mukava lähteä katselemaan paikkoja.




Heti ensimmäisenä pääkadun päässä vastaan tuli vanha Trafalgarin hautausmaa. Trafalgarin taistelun jälkeen vammoihinsa kuolleet sotilaat ovat haudattu tänne. Hautausmaalla järjestetään vuosittain muistotilaisuus kaatuneiden kunniaksi.  Kävellessäni ja tutkiessani kuluneita kiviä, ajatus siitä, että hautausmaa on siunattu käyttöön jo vuonna 1798, herätti kunnioitusta ja ihmetystäkin. Kaunis, rauhallinen paikka, jossa aika pysähtyi.



Kadun toisella puolella oli värikäs teatteri. Kulttuurissa onkin monenlaisia vivahteita, sillä useimpien gibraltarilaisten etninen tausta on jotain muuta kuin brittiläinen tai espanjalainen. Gibraltar ei ole itsenäinen valtio, mutta sen asukkailla on voimakas kansallistunne, heillä on myös oma lippu ja kansallislaulu. Kansallismuseossa pääsee tutkimaan lähemmin alueen historiaa ja kulttuuria.




Istahdimme ensimmäisen pubin terassille, toki piti maistaa fish and chipsit. Pubi oli, kuten olettaa saattaa, aito tunnelmallinen englantilainen pubi, ja tarjoilijat puhuivat englantia, Gibraltarin virallista kieltä. Espanjan läheisyyden takia useat osaavat puhua myös espanjaa, ja kyllä jotkut tervehtivätkin kaupoissa ”Hola”. Pääpuhekieltä kutsutaan nimellä Ilanito, joka on ainoastaan Gibraltarilla puhuttava andalusianespanjan muoto, jossa on paljon lainasanoja englannista.  



Terassilta aukeni näkymä suoraa kuvernöörin virka-asunnolle. The Convent on historiallinen maamerkki, alkujaan fransiskaanimunkkien luostari. Vartiossa seisoi mies ase olalla, joka teki välillä pienen marssin ja liikesarjan rakennuksen edessä. Pohdimme, mitä mahtoi nuori mies mietiskellä siinä samalla. Vai olisiko nykyään mahdollista kuunnella samalla ”salaa” vaikka musiikkia tai äänikirjoja… Vai tuleeko korvanappiin käskyt ylemmältä taholta?



Mainstreetillä on paljon erilaisia liikkeitä.  Ihmisiä oli paljon liikenteessä arkimaanantaina. Myös poliiseja kulki väen seassa ja ystävällisesti pysähtyivät neuvomaan tai juttelemaan tarvittaessa. Poliisiasema onkin keskeisellä paikalla torin kupeessa.






Gibraltarin katedraali (Cathedral of Saint Mary the Crowned) kohosi keskellä pääkatua uljaana. Rakennukset ylipäänsä ovat kauniita ja paikat siistit. 







Lopuksi menimme torille istuskelemaan. Katselimme edessä kohoavaa 426 metriä korkeaa kalkkikivivuorta. Tarikin vuorella on paljon nähtävää, joten seuraavaankin kertaan jäi vielä vaikka mitä kokemuksia. Varmasti myös vuorelta aukenee upeat maisemat. Ylös pääsee joko köysiradalla tai taksilla, joilta voi ostaa erilaisia kierroksia. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana hintojen suhteen, sillä ne voivat kovinkin vaihdella.

Luulen, että seuraavaan reissuun mukaan haluavat ainakin historiasta nauttivat kaksospoikani, joita kiinnostaa takuulla vuoren syvyyksiin kätkeytyvä Word war II tunnel muiden vuoren tunneleiden ohella, sekä museo Saint Michael´s Cave. Lisäksi uskon heidän kiinnostuvan myös Moorish Castlesta, joka on keskiaikainen linnoitus sekä Europa Point, joka on Gibraltarin eteläisin paikka, lienee nähtävä. Menemme varmasti myös 100 Ton Gun Napier of Magdala Battery, armeijamuseoon.
Nähtävää kyllä siis aluksi ehkä tylsältä vaikuttaneessa paikassa riittää. Luonnosta kiinnostuneet voivat suunnata myös kasvitieteelliseen puutarhaan tai vaikka vuoren apinoita katsomaan, Gibraltarilla elää Euroopan ainoa apina, magotti. Ne ovat sitten melkoisia varkaita, että pidähän laukustasi kiinni!


Näiden lisäksi alueelta löytää monia muitakin kivoja kohteita, jotka ovat varmasti tutustumisen arvoisia. Vaikka Espanja on aina lähellä sydäntäni, on silti hyvästä tutustua myös muihin maailmankolkkiin. Minä ainakin nautin nyt kovasti käynnistäni ja palaan varmasti yhdessä poikieni kanssa!

Suositut tekstit