Talokauppa on ISO juttu!


Uskallanko myydä tai ostaa talon?

Niin talon myyminen kuin ostaminen on tosi iso asia – varmaan kelle tahansa. Siihen liittyy paljon monenlaisia tunteita ja ajatuksia; jännitystä, huolta, pelkoa, iloa, valppautta… vaikka mitä! Sydän pamppailee, ajatukset pyörivät päässä. On oltava valmis tekemään töitä ja selvittelyjä kaiken onnistumiseksi.

Moni on ihmetellyt, kuinka raaskimme luopua Helmestämme

Päätöksemme talon myymisestä kypsyi pikkuhiljaa ja syitä siihen oli monia: a) Kun viimeinenkin lapsi muutti pois kotoa, emme tarvinneet enää niin paljon tilaa b) Tilallamme on sen verran paljon hehtaareita, että emme ehdi huolehtia kaikesta c) Valo kutsui meitä viettämään talvia Espanjassa, josta löytyi asuinpaikka Mijas Costalta d) Tässä kypsässä elämänvaiheessa on vapauttavaa elää täysin ilman velkaa e) Vielä jää hehtaareita tallattavaksi jälkipolville asti f) Pikku tönösemme, jota on rakenneltu kuin Iisakin kirkkoa, alkaa olla asuttavassa kunnossa, jossa meidän on ihan hyvä elää jatkossa.



Mikä on paras vuodenaika myydä?

Olen aina ajatellut, että paras talon myyntiaika olisi kevät ja kesä. Nyt kuitenkin koronan myötä ihmisillä on ollut tarve päästä kaupungeista pois, maalle, jossa on tilaa olla ja hengittää ilman maskia sekä alituista pelkoa tartunnasta. Mielessäni kävi myös, että ehkäpä joku jossain haluaisikin juuri jouluksi omaan uuteen kotiin. Ehkä jossain on joku, joka arvostaa luonnon keskellä asumista omassa rauhassa ja löytää tämän pikkuisen Kettulan kylän sielukkuuden. Elimme siis lokakuuta kun laitoimme asiat vireille.



Kiinteistönvälittäjä

Valitsimme Aninkaisen kiinteistönvälityksen Lea Rastaan välittäjäksemme. Vaikka joku saattaa haluta myydä talon itse välittäjäpalkkion välttämiseksi, me ajattelimme, että on parempi antaa alan ammattilaisen hoitaa asia. Ehkä ostajalle syntyy täten kuitenkin luottavaisempi olo, ja itse välttyy monenlaisesta työmäärästä.

Kiinteistönvälittäjän työmäärä onkin kyllä mittavampi mitä osasin ajatella, varsinkin tällaisessa kohteessa, jossa on myös maata lohkaistavana ja monenlaisia teknisiä asioita tiedettävänä. Nostan hattua välittäjille, joilla ei työaikoja ole, ja työ on paljon muutakin kun myytävien asuntojen esittelyä. Meille Salon Suomusjärven Kettulaan oli ajeltava useamman kerran; ensin katsastamaan paikat ja miettimään hinta-arvio, tehdä sopimus, sitten pitää kuvauspäivä, ja stailaukseen oli välittäjällämmekin silmää. Myynti-ilmoituksen laatiminen ja esittelyajankohdan sopiminen ennen kun kohde lähtee nettiin. Päälle toimistotyöt, yhteydet eri tahoille, monenmoista perehtymistä ja selvittelyjä. Puhelimessa ja sähköposteissa menee aikansa ihmisten kysellessä kohteesta. Sitten tietysti olla tarjousten välittäjänä ostajan ja myyjän välillä, paljon viestejä, soittoja, ihan iltamyöhään asti. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen kuntotarkastuksessa mukanaolo ja lopulta kauppapäivä. 

Siivous, stailaus, valokuvaus ja näyttö

Ennen kuvauksia on hyvä puunata talo ja koti edustavan näköiseksi, panna turha roina pois näkyviltä. Kyllä sillä on vaikutusta, kuinka kodikkaan ja kutsuvan näköinen ilme on, joka jo kuvista välittyy ja houkuttaa ihmisiä katsomaan. Valtaosa etsii asuntoja netistä Oikotien tai Etuoven kautta. Päädyimme pitämään yleisen näytön, korona-ajasta huolimatta, koska jotkut lähtevät pienemmällä kynnyksellä katselemaan asuntoja näin, kun sopia sitä varten oma aika. Kiinnostuneita oli yllättävän paljon, ja oli mukava kuulla, että vaikka kuvat olivat superhienot ilmakuvineen päivineen, kävijät olivat tuumineet, että paikan päällä paikka oli vielä kivampi – joskus voi nimittäin käydä toisinkin päin; kuvat ovat parhaista paloista ja todellisuus voikin olla hieman muuta. Tarjouksia alkoi tulla heti ja loppumetreillä ”kisa” muodostui suorastaan jännitysnäytelmäksi. Mutta jo viiden päivän päästä tarjouskilpa oli selvä ja me osapuolet pääsimme hyvään yhteisymmärrykseen ja lopputulokseen. Palaset loksahtivat kohdilleen, nyt oli sopiva aika, sopiva hinta. Sopiva koti ja asukkaat kohtasivat.



Talon kuntotarkastus

Kuntotarkastus turvaa myyjän selustan ja ostaja saa tietää tarkalleen, minkä kuntoista taloa on ostamassa, onko jotain korjattavaa tai huomautettavaa tai peräti yllättävää. Maksu yleensä jaetaan ostajan ja myyjän kesken, mutta toki myyjä voi teettää tarkastuksen jo ennen myyntiäkin. Raksystems tuli tekemään kuntotarkastuksen. Meillä oli luottavainen olo, olemmehan itse olleet rakentamassa talon pitkän kokemuksen omaavan talonrakentajan kanssa, ja pitäneet siitä hyvää huolta. Kymmenessä vuodessa toki kuitenkin talo jo kuluu, ja muutamia pieniä parannuksia tehtiin tarkastuksen jälkeen. Aurinko on armoton myös talojen maalipinnoille, joten pientä ehostusta Helmi vaatinee lähivuosina – kuten me kaikki ikääntyvät leidit... Jos pelkää ikäviä yllätyksiä jälkeenpäin, on mahdollista ottaa piilovirhevakuutus. Myyjä on vastuussa viisi vuotta talosta myynnin jälkeen, jos ilmeneekin piileviä vikoja talon rakenteissa. Tämä on seikka, jota kaikki pelkäävät.

Vesianalyysi

Jos talossa on porakaivo, kannattaa vesianalyysi tehdä jo ajoissa ennen myyntiin laittoa. Muutenkin veden tutkimista suositellaan 3-4 vuoden välein. Tämä ei tullut meille itselle mieleen, mutta tulokset ehtivät onneksi kutenkin ajoissa. Veden laatu ja varsinkin radonin pitoisuus on luonnollisesti erittäin tärkeä tieto ostajalle.

Kaupantekotilaisuus

Kiinteistönvälittäjä järjesti kaupantekoajan ja -paikan. Meillä oli sama pankki ostajien kanssa, niin kaikki sujui jouhevasti. Kaupantekotilaisuuteen osallistuu aina myös kaupanvahvistaja. Välittäjä kävi kauppakirjan vielä läpi, sitten vain nimet papereihin ja se oli siinä! 



Muutto, muutos

Muuttaminen on rankkaa, varsinkin jos vuosien saatossa on kertynyt tavaraa, jota ei ole älynnyt laittaa ajoissa kiertoon. Minulle äitinä merkitsee paljon lasten pikku tekeleet, piirustukset ja kortit, joita on vaikea hävittää. Kaikkea ei kuitenkaan voi säästää. Paljon on omalla kohdallamme mennyt kiertoon ja hävitettäväksi. Meillä muuttomatka on kivenheitto eikä suurta muutosta synny. Uusilla naapureilla menee koko elämä uusiksi, mutta tiedän kokemuksesta, että se on kiehtovaa, ihanaa ja jännittävää, aloittaa asuminen ja oleminen uudella paikkakunnalla avoimin mielin. 

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Meidän iloksi ja onneksi kaikki meni uskomattoman nopeasti, kiitos välittäjämme, jota voimme lämpimästi suositella, ja onneakin toki tarvitaan aina. Aikaa yhteensä kului talon esittelystä alle puolitoista kuukautta siihen, että uudet asukkaat muuttavat jo sisään. Ostajilla ei ollut omansa myyntiä "rasitteena", joka myös nopeutti asioita. He siis todellakin pääsevät viettämään joulua omaan tupaansa! Saamme ihanan pikku perheen naapuriksemme, ja olemme onnellisia heidän puolestaan, sillä Villa Helmi on oikea hyvän tuulen tupa! Tuokoon se uusille asukkaille monen monia onnellisia vuosia!



Uskoimme siihen, että ei tarvita kuin juuri se yksi oikea ja sopiva ostaja, joka hurmaantuu Helmestä luonnon kehdossa. Kun aika on oikea, liekö tähdet oikeassa asennossa vai mitä, niin kaikki menee hienosti!

Suositut tekstit