Elämää Espanjassa koronan aikana

Espanjan aurinko paistaa kuten ennenkin... vai paistaako? Maisema näyttää samalta... vai näyttääkö?

Espanjassa on maanantaista (11.1.21) lähtien tullut voimaan tiukentuneet rajoitustoimet. Liikkua saa kuitenkin provinssista toiseen, mutta ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 22-06. Kaupat sulkeutuvat klo 20.00 ja ravintolat jo klo 18.00. Kuitenkin joulun vieton seurauksena tartuntojen määrä on jyrkässä nousussa koko Andalusiassa. Juuri on kirjattu pandemian ajan uudet ennätyslukemat. Huomenna perjantaina Andalusian johto pitää istunnon ja päättää mahdollisista rajoitusten kiristämisestä. Edessä voi olla jopa uusi lockdown.


Maatilan possu on tottunut lockdowniin

Kun lähdimme vuosi sitten helmikuussa Espanjasta Suomeen, ei olisi voinut uskoa, että covid-19-virus mullistaa koko maailman, ja palaaminen venyy todella pitkän ajan päähän (tosin myös muidenkin velvollisuuksien ja uusien elämän käänteiden vuoksi). Saavuimme tuolloin Suomen "piilopirttiimme" maalle kreivin aikaan (alkuperäisen suunnitelman mukaan). Espanjaan tuli lockdown ja Suomessa Uudenmaan raja suljettiin.

Kun nyt uudenvuoden jälkeen palasimme takaisin Aurinkorannikolle, katukuva on hiljaisempi, mutta elämistä ei ole lopetettu. Määräyksiä kyllä noudatetaan huolellisesti: Kaikilla kulkijoilla on maskit kasvoillaan. Poliisi sakottaa ankarasti, jos maskia ei ole. Ihmiset pysyttelevät kodeissaan ulkonaliikkumiskiellon aikana, ja pääministerin kehoituksesta muutenkin mahdollisimman paljon.


Fuengirola


Valtaosa hotelleista on kiinni, turistit puuttuvat katukuvasta, eikä iso osa talvehtijoistakaan ole tullut tänä vuonna. Monet ihanat ravintolat, liikkeet ja kampaamot ovat joutuneet sulkemaan ovensa, ja se tuntuu todella surulliselta. Jotkut sinnittelevät, mutta helppoa ei tosiaan yrittäjänä ole.  

Kotona maatilalla kaikki sentään on melkein niin kuin ennen tai jopa paremmin. Isäntä, työmiehet ja naapurit ovat pysyneet terveinä, tilaa on siistitty, lammas- ja vuohilauma on kasvanut, kissat lisääntyneet, possu liittynyt jengiin. Pahansisuista vahtikoiraa ei tarvitse enää pelätä, uusi vahti on tullut tilalle. 


Tervehdys pitkästä aikaa!

Kotiin oli ilmestynyt pölykerros. Nyt ymmärrän elokuvien kalusteiden päälle levitetyt valkeat lakanat kun talo on ollut asumattomana pitkään. Täällä tunkeutuu nurkkiin myös Afrikasta kulkeutuvaa hiekkaa.


Ensimmäiseksi oli siivottava koko huusholli

Kaupoissa on väljää ja ostosten tekeminen koronan pelossa ei hirvitä. Päinvastoin - huokeus ja tuoreus saa hymyn huulille. Käsien desifiointipisteet ovat ovella, ja kärrykin tultiin pyyhkimään minulle Carrefourissa. Nuolet ja viivat osoittavat kulkusuuntia ja turvavälejä. 


Kädet ja kärryt puhtaiksi!


Meillä on onneksi samankaltainen elinympäristö ja -tapa täällä kuin Suomessa. Olemme omissa oloissa maalla ja olemme tottuneet käymään harvoin kaupassa. Tekemistä riittää niin, ettei aika tule koskaan pitkäksi, vaikka päivä tuntuu moninkerroin pitemmältä täällä valossa. Välillä touhumme ovat hyödyllisiä ja välillä vähemmän. Mukavaa ja virkistävää yhtäkaikki, ja ulkona voi viettää suurimman osan päivästä, on se sitten koneella työskentelyä ja opiskelua kuin vaikka reippailua. 


Pelaaminen on sekä hauskaa että hyödyllistä


Filomena-myrsky järjesti jännitystä ukkosineen ja tulvineen, jossa kaksi ihmistä menehtyi. Me olimme täällä vuorilla tietämättömiä hurjista tapahtumista kaupungissa ja rannalla, vaikka vettä tulikin kuin saavista. Myrskyn jälkeen saimme ihastella vuorille tullutta lumipeitettä, joka näytti ihan sokerikuorrutukselta kakun päällä! Nyt on jälleen lämmin T-paitakeli! 


MijasKommentit

Suositut postaukset