Siskot samassa sopassa


Pienenä tyttönä katselin kun äiti teki siskonmakkarasoppaa pitkistä makkaraketjuista. Se oli lempiruokaani. Mietin, että keitto oli siksi sen nimistä, koska siskonmakkarat ovat kiinni toisissaan kuin siskot!

Ystävät ovat ihmiselle tärkeitä, ja monista on tullut minulle niitä ”sielunsiskojakin”. Mutta sisareni ovat olleet kuitenkin läpi elämäni olemassa minulle ja myös lempi-ihmisiäni. Me kolme siskoa olemme syntyneet neljän vuoden sisällä, joten olemme hyvin samanikäisiä. Lapsena oli tarjolla aina leikkitoveri, nuorena sai monet vinkit ja neuvot, mitä ei aina äidiltä voinut kysyä, ja aikuisena on parhaat ystävät rinnalla elämän eri käänteissä. Ei ole juuri asiaa, jota ei siskon kanssa voisi jakaa. Vaikka olemme kaikki ihan erilaisia, silti jotenkin monin tavoin samanlaisia! Samoista juurista kun ollaan!


Molemmat isosiskoni ovat matkustaneet myös luokseni tänne Espanjaan vierailulle. Tietysti he ovat halunneet ennen kaikkea tavata meidät ja nähdä miten elämme täällä, muun hauskan lomanvieton lisäksi. Annan sille suuren arvon, ja päivät heidän kanssaan ovat olleet elämän parhautta! Keskustelut ovat aina mielenkiintoisia, ja lapsuusmuistot joskus yllättävätkin, jokainen on nähnyt ne kuitenkin omalta kantiltaan ja kokenut monet asiat eri tavoin. Minä kuopuksena olen varmasti päässyt monista tilanteista paljon helpommalla, kun siskot ovat jo raivanneet "tien". Mutta eri mieltäkin olemme välillä, mutta toisen mielipidettä kunnioitetaan.  Meillä on myös oma siskojen whatsapp-ryhmä, jossa jaetaan keskinäisiä juttujamme. Kerrottavaa riittää myös 12 lapsestamme, serkuksista, joita saimme kaikki neljä, ja hyvin samaan aikaan. Siskon lapset tuntuvat myös ihan omilta!

Onko sinulla siskoa, tai oletko veljelle sisko? Suhteet perheissä on toki monenlaisia, jokainen ihminen omanlaisensa. Mutta tutkimusten mukaan juuri sisko on se, joka tekisi ihmisestä, niin siskosta kuin veljestä, vielä paremman. Tutkimus totesi myös, että siskojen kanssa kasvaneilla olisi parempi empatiakyky, paremmat kommunikaatiotaidot ja he osaisivat ratkaista konflikteja paremmin. Tutkimus kertoo myös, että sisarukset auttaisivat löytämään elämässään tasapainon ja ratkaisut ongelmatilanteissa.


Näin minunkin mielestä on. Mutta luonnollisesti - tytöt ja naiset ovat tietysti toisenlaisia kuin vastakkaisen sukupuolen edustajat, usein keskustelevampia, mutta voivat olla kyllä myös katalampia ja kateellisempia. Olemme varmaan erikoiset siskot, kun me emme ole toisiamme kadehtineet. Tuemme ja kannustamme toisiamme kaikissa tilanteissa. Ikäerot, kasvatus ja luonteet toki vaikuttavat sisarusten suhteisiin; kun olen seurannut äitini ja heidän kolmen siskon suhteita, vielä vanhuksinakin heillä riittää myös riitaa ja räiskyviä tilanteita rakkauden lisäksi.

Luulen, että myös aikuisena siskot ovat niitä, jotka pitävät paremmin yhteyksiä kuin veljet, ainakin kun olen seurannut mieheni ja hänen siskonsa yhteydenpitoa, niin useimmiten on se isosisko, joka soittaa ja huolehtii yhä. Huomaan, että myös itse saan omilta tyttölapsiltani enemmän soittoja ja viestejä kuin pojiltani, jotka silti varmasti ihan yhtä paljon välittävät äidistään.


Onkin ollut mukava, että olen saanut seurata oman perheeni lapsia, kahta siskoa ja kahta veljeä. Isosisko on ollut juuri se, joka on ollut ohjaileva ja riitatilanteissa rauhan tuoja. Yhä isosiskon sana on tärkeä ja merkityksellinen muille sisaruksille. Olen myös saanut itse apua valtavasti juuri ensimmäiseltä tyttäreltäni muun katraan hoidossa, eikä se kuitenkaan ollut esikoisellekaan rasite, vain elämäntapa, joka toi hänelle itselleenkin iloa, kun vastuu ei kuitenkaan ollut kohtuuton.


Siskojen päivä on 6.8, mutta omistan joka päivä omille siskoille lämpimät ajatukset täältä Espanjasta ja toivon heille kaikkein parasta elämään! Kaikille muillekin maailman siskoille ja ystäville toivotan tänään 14.2 ihanaa ystävänpäivää!



Suositut tekstit