Savonlinna, Saimaan sydän


Pienikin irtiotto työ- ja kotirutiineista virkistää kummasti! Koska vapaapäiviä viikossa on rajallisesti, säästimme aikaa hyppäämällä koneeseen, ja lensimme minilomalle Savonlinnaan hääpäivää viettämään. Siellä ei ole tullutkaan käytyä kuin ohikulkumatkalla. Kyllä, kyllä, tiedän ne hiilijalanjäljet, mutta kone lentää sinne joka tapauksessa kaksi edestakaista lentoa päivässä, olen kyydissä tai en. Näin siirtyminen kesti 50 minuuttia. ”Mukavata matkoo, lupsakkata seoroo”, luvattiin lentolipussa. Ja niinhän se meni, juoma- ja hiukopalatarjoiluineen päivineen, hyvä kun tuossa ajassa ehti kaiken litkiä ja hotkaista...


Majoituimme Resort Hotel Norppaan, joka sijaitsee 18 km lentoasemalta. Norppa on uusi majoituspaikka järven rannalla, jossa on kauniit, hyvällä maulla sisustetut persoonalliset huoneet, ja viihtyisät yhteiset tilat. Joissakin huoneissa on pieni keittiö, yhdessä saunakin. Rannassa on varsinainen saunarakennus, jossa on rakenteilla vielä uusiakin huoneita.






Asiakkaiden käytettävissä on soutuvene ja maksuttomilla lainapolkupyörillä voi myös lähteä katselemaan aluetta tai ajaa vaikka kaupungille. Puutarhassa on grilli ja grillausvälineet, jos haluaa viettää iltaa grillaillen, niin kuin me teimme.  Tietysti nautimme myös paikallisia lörtsyjä, muiden hääpäiväherkkujen lisäksi. Yhteinen lounge ja tilava terassi kutsuivat myös istuskelemaan ja viettämään leppoisaa aikaa.





Ilma suosi meitä, ja kaupunkiin oli mukava lähteä tutustumaan aurinkoisella säällä. Savonlinna on rakennettu saarille, joten välkehtivä vesi ympäröi meitä joka suunnalta. Kävelimme torille, sen kupeessa laivarivistö houkuttaa lähtemään pienelle risteilylle, jossa voi tutustua kaupunkiin myös järveltä käsin.


Olavinlinna, joka on Suomen suosituimpia nähtävyyksiä ja tunnetaan jokakesäisistä Savonlinnan Oopperajuhlista, veti meitä puoleensa. Linna on kyllä kertakaikkisen uljaan näköinen, jota katsellessa pääsi huulilta ihailun huokaus. Linnassa on jatkuvasti pysyviä näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia, myös lapsille. Me kuitenkin valitsimme tällä kertaa linnaa vastapäätä sijaitsevan Riihisaaren, Saimaan luonto- ja museokeskuksen, tarkempaan tutkailuun.



Riihisaaresta löytyy Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen yhteinen Saimaan sylissä-perusnäyttely. Näyttely kertoo ihmisen ja luonnon yhteydestä Saimaalla, tietysti myös Saimaan norpasta ja sen suojelusta, mutta myös höyrylaivakaupungin synnystä. Koko perheelle sopiva elämyksellinen näyttely helli kaikkia aisteja, tarjosi tietoa ja elämyksiä Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta. Lämpimästi suosittelen käyntiä täällä, jos vierailet Savonlinnassa.




Riihisaaren vaihtuvissa näyttelyissä oli menossa Barbie 60 vuotta-näyttely, ja sehän oli toki hauskaa ja hyvinkin nostalgista. Bongasin monta tuttua barbieta, joilla itsekin olen lapsena leikkinyt. Nostalgiatippa kyllä pyrki silmään, kun melkein tavoitin barbien tuoksun ja silkkisen helman tunnun… Muitakin tuttuja leluja ja posliiniesineitä löytyi, minulla oli lapsena myös ihana peukkua syövä Monchhichi. Barbienäyttely on Riihisaaressa esillä 18.8.19 asti.






Pääsimme myös ihailemaan samoissa tiloissa vielä japanilaista paperitaidetta – kaunista. Lipun hintaan sisältyi myös mahdollisuus tutustua museolaivoihin.


Päivän kruunasi kaupungilla ravintola Majakassa vielä aivan ihana ruoka, muikut muusilla, nam!


Minilomamme muodostui meille sopivaksi; osittain luonnon ja järven tuntumassa rauhoittumisesta ja osittain kaupungissa tutustumisesta.  Vielä jäi monta nähtävyyttä ja paikkaa katselematta, mutta seuraavan kerran sitten! Tällaisilla pikku matkoilla ajatukset ovat valovuoden päässä töistä ja sitä nauttii vain hetkestä uusien näkymien ja kokemusten äärellä. Suomi on hieno maa, ja on vielä paljon paikkoja, joihin kannattaa lähteä tutustumaan! Minun sydämeni sykki Savonlinnalle!






Suositut tekstit