Lukko-ukkoni, JP Köykkä



Tämän miehen, Jukka-Pekka Köykän, kohtaan ensimmäisenä aamulla kun avaan silmäni ja viimeisenä illalla ennen kuin suljen ne. Hän kulkee rinnallani puolisonani ja parhaana ystävänäni, ja on ollut osa näitä ”tarinoita”, jotka ovat yhtä lailla hänenkin tekemisiään. Hän on myös innostajani ja esilukijani, tekstien kritisoija ja kannustaja.

Ammatiltaan JP on lukkoseppä ja tehnyt alan töitä yli 30 vuotta yrittäjänä. Lukkosepän ammatti on suuri osa miehen identiteettiä. Oletko muuten tullut ajatelleeksi, kuinka paljon enemmästä on kyse kuin pelkän lukon avaamisesta, asentamisesta tai korjaamisesta? Nimittäin ala vaatii asiakaspalveluhenkisyyttä, joustavuutta, kekseliäisyyttä, pitkää pinnaa ja myös psykologisia avuja asiakkaita rauhoitellessa.



Monesti asiakas, joka soittaa, on hädissään. Auton ovet pamahtivat lukkoon, sisäpuolelle jäi lapsi tai koira, tietysti on vielä helle! Kotiovi lennähti kiinni, kun äiti puki lapset ulos ja oli itse vielä ilman ulkovaatteita, ulkona -20 C ja avaimet sisällä. Vara-avaimet ovat kulkeutuneet myös sisälle, ja puoliso juuri matkalla. Hellakin ehkä oli vielä päällä. Joskus JP on jopa ”joutunut” ruokkimaan kotieläimiä, kun on asiakkaan pyynnöstä vaihtanut lukon, mutta hoitajalla ei ollut uutta avainta siihen hätään. Joskus myös poliisi pyytää apua, kuten poliisisurmassa Vihdissä muutama vuosi sitten. Perikunnan kassakaappeja avatessa on mukana myös jännitysmomentteja, mitä sisältä löytyy - ja varsinkin jos kaapin omistaja oli aseiden keräilijä.


On toki myös paljon tilauksia, joita varataan ja suunnitellaan ilman hätää, silti avaimet ja lukot ovat usein hepreaa tavalliselle tallaajalle, välillä täytyy rautalangasta vääntää, mitä asiakas lopulta oikeastaan haluaa ja toivoo.



On lukemattomia tarinoita, mitä ihmisille tapahtuu lukkoasioissa, ja he soittavat miehelleni, joka rientää apuun jos vain suinkin pääsee. Jos ei, hän tarjoaa aina ohjeita auttaakseen tai antaa toisten lukkoseppien numeroita.


En ole kyllä tavannut montaa yhtä ahkeraa ihmistä, joka on aina valmiina tekemään ja auttamaan. Mutta onneksi hän osaa myös rentoutua ja nauttia elämästä. Luonnossa liikkuminen ja koirat ovat lähellä sydäntä, kuten myös seikkailut pitkin maailmaa. 





Mieheltä löytyy myös näyttelijän lahjoja ja erityisen hyvä lauluääni.

Kolme iloista rosvoa, Joonatanin roolissa

Tekeminen on kuitenkin se paras juttu. Muille pariskunnille voi olla kriisin tai jopa eron paikka, kun rakennetaan talo tai remontoidaan, meitä se taas on liittänyt aina entistä tiukemmin yhteen, nautimme yhdessä suunnittelusta ja rakennelmien sekä remppojen toteuttamisesta. Talon rakentaminen kymmenkunta vuotta sitten oli oikeasti tosi hauskaa ja luovaa! Sen jälkeen tiluksille on vielä kohonnut erilaisia rakennelmia. Pelle Pelottoman vikaa löytyy myös, joten kaikenlaisia keksintöjä syntyy välillä, eikä mikään asia ole mahdoton tehtävä, kaikki järjestyy!


Löylykiituri

Tämä lukko-ukkoni täytti 60 vuotta – eikä hiuksissa ole juuri edes harmaata. Meistä oli kiva idea järjestää synttäripippalot JP:n lukkoliikkeessä Munkkiniemessä. Koska myös tyttärellä on ollut tilan yläkerrassa hierontavastaanotto, sehän sopikin hienosti hänen täyttäessään 30 vuotta. 90 vuotiskemut paikassa, joka on molemmille tärkeä, johon kaikkien oli helppo tulla ja palata omiin koteihinsa.

Päivänsankarit Jenni ja Jukka-Pekka


Ystäviä ja sukulaisia tuli paikalle valtavasti, jotka tekivät päivästä ikimuistoisen. Naurua, halauksia, vitsejä, runoja, lahjoja, maljoja, yhdessäolon riemua. Kiitollinen on mieli, että saa elää näin hyvää elämää, sillä kaikille se ei ole mahdollista.




Jos tarvitset apua lukkoasioissa, osoite liikkeeseen on Munkkiniemen Puistotie 7, Helsinki 
ja puhelinnumero: 0400 414 113
www.turvalukko.fi
Käy tykkäämässä: https://www.facebook.com/lukkopalvelu24h

Suositut tekstit