Haudanvakava juttu


Oletko tullut ajatelleeksi, kun lemmikistäsi aika jättää, miten haluat hyvästellä ja järjestää hautauksen? Vaikka ajatus lemmikin menettämisestä on äärettömän surullinen, asiaa kannattaa pohtia etukäteen. Se on ennemmin tai myöhemmin kuitenkin edessä.


Viime kesänä jouduimme hätätilanteeseen pienen kuusivuotiaan tyttökoiramme kanssa. Leikkausaika nisäkasvaimen poistoon oli jo varattu, mutta koiran tila romahtikin nopeasti ennen sovittua aikaa. Vietyämme sen eläinlääkäriin, diagnoosi osoittautui vääräksi. Kasvain olikin syöpä, joka oli levinnyt pahasti. Jouduimme siis aivan äkkiseltään hyvästien jättöön. Aurinkoisemme jäi ikiuneen siltä seisomalta. Toimme sen tilamme maille haudattavaksi shokkitilassa.Nyt vanhimman koiramme kanssa ehdimme valmistautua viimeiseen matkaan ja toivoimme siitä mahdollisimman rauhallista hetkeä, ilman eläimen tai ihmisen panikointia. Ehdin selvittää erilaisia vaihtoehtoja, miten ja missä eutanasia voidaan ja kannattaisi tehdä. Jopa joimme yhteiset maljat viimeisenä iltana. Muistelimme yhteisiä seikkailuja.

Rymy rakasti kuoharin korkkien hakemista.

Jotkut eläinlääkärit voivat tulla kotiin, joten jos oma, turvallinen koti tuntuisi parhaimmalta vaihtoehdolta, kannattaa selvittää onko sellaiseen omalla paikkakunnalla mahdollisuutta. Monilla, vaikka kaupungissa, ei kuitenkaan ole omia maita tai pihaa hautaamista varten. Sitä varten löytyy eläintuhkaamoja. Myös eläinlääkäreillä on palvelua, että he voivat järjestää tuhkauksen. Eläintuhkaamoissakin saattaa toimia yhteistyössä eläinlääkäri, joka hoitaa eutanasian rauhallisessa tilassa. Kannattaa tosiaan ottaa huomioon, ettei lemmikki stressaantusi ympäristöstä, esimerkiksi klinikasta, jossa se on mahdollisesti ollut hoidettavana. Tuhkan saa halutessaan kotiin mieleisessä uurnassa.

Meillä tuntui oma maa parhaalta vaihtoehdolta hautaamiseen.

Me olemme käyttäneet Lohjan ja Salon eläinklinikoita lemmikkiemme hoitoihin ja tarpeisiin. Ison Leonberginkoirammme kohdalla kuulimme Lohjan Pets Awardin eläinlääkäriltä, että eutanasian voi tehdä myös sen lempipaikassa autossa. Se oli ollut autokoira pienestä pitäen, halunnut aina mukaan kaikkialle. Se matkusti myös muutamaan otteeseen Euroopan halki Espanjaan. Niinpä tällainen ”drive in” tuntui tässä tapauksessa ja ison jättirodun kanssa hyvältä vaihtoehdolta. Lähteä viimeiseen reissuun tukka ikkunasta hulmuten.


Se pysyi tutussa turvallisessa paikassaan autossa rauhallisena ja luottavaisena loppuun saakka. Viimeisen kerran sanoimme hyvän matkan toivotusten lisäksi: ”Vapaa!”. Lohjalla toimii eläintuhkaamo, jonne koiran olisi voinut myös suoraa viedä, mutta me halusimme tuoda pojan kotiin haudattavaksi toisen koiramme viereen.


Olen kuullut, että on tärkeää, että muut perheen lemmikit saavat myös hyvästellä, käydä haistamassa kaveria, mitä on tapahtunut. Sitten ei tarvitse ihmetellä mihin yksi laumasta on kadonnut, eikä tarvitse etsiä.

Rico ja Sofi ovat eksyksissä ilman pomoa.

Laumassa on nyt iso aukko. Kaksi muuta koiraamme ovat selvästi pallo hukassa ilman johtajaansa. Itse kuulen yhä huokaukset, kuorsauksen ja tömähdykset, joita jättimme piti. Näen hahmon välillä menevän ohitseni. Kaipaan karkeaa lipaisua ja hellää töytäisyä, turvallista oloa sen lähellä. Kestää varmaan kauan tottua ajatukseen, että paras kaverimme ja turvamme lähti sateenkaarisillalle, eikä palaa. Aika oli kuitenkin juuri oikea. Olemme iloisia, että koiramme sai elää niin pitkän, terveen ja hyvän elämän.

Rymyn viimeinen matka. Uudet polut odottavat!
Kommentit

Suositut tekstit