Sukella matkalle tarinaan!


Kuinka ihanaa onkaan sukeltaa hyvän kirjan syövereihin, tarinaan, joka kuljettaa johonkin toiseen maailmaan matkustamatta ja maksamatta siitä mitään! Meille lukutaito on itsestään selvää, mutta maailmassa on myös paljon heitä, jotka eivät osaa lukea; heille ei ole annettu mahdollisuutta oppia. Tai heitä, jotka eivät pysty, jos ovat syntyneet erityisinä; joille lukutaidon omaksuminen  on liian vaikeaa. Onneksi olenkin saanut olla työni kautta auttamassa ja kehittämässä erilaisia systeemejä mm. kuvaohjelmilla, jotka tukevat ja antavat oikeuden esimerkiksi vaikka päiväohjelman tai kauppalistan lukemiseen kuvien avulla.

Lempitarinani tietysti!

Postauksessani Ekaa kertaa muistelin, kuinka hetki jolloin opin lukemaan, on painunut tarkoin mieleeni. Kuinka riemastuttavalta ahaa-elämys tuntui, kun tavut ja sanat alkoivat soljua lauseiksi.

Kieli keskellä suuta harjoittelin.

Olen ollut kirjaston vakioasiakas lapsesta saakka. Äitini luki meille lapsille paljon, ja me tykkäsimme kuunnella ja katsella ihania kuvakirjoja. Yksi varhaisimmista muistoistani liittyykin Helsingin Kallion kirjastoon, kun äiti jätti minut yksin valikoimaan kirjoja käydessään aikuisten osastolla. Kirjat olivat niin ihania, että kannoin melkoisen pinon kirjastonhoitajan tiskille. Mutta täti alkoi torua minua, että niin monta kirjaa ei saa kerralla lainata. Muistan sen nolouden tunteen ajattellessani, kuinka tyhmänä täti piti minua, kun en moista ymmärtänyt. Tunsin myös pettymystä, ja oli vaikea valita, mitkä niistä kaikista houkuttelevista kirjoista pitikin jättää pois. Kallion kirjasto oli juhlallisen oloinen paikka, ja sitä se on yhä. Toissa kesänä kävimme siellä, kun kaksospoikani osallistuivat valokuvanäyttelyyn.

Kallion kirjastossa kannattaa vierailla




Lukija-poikani Kallion kirjaston seinällä.

Muuttaessamme Espoon Matinkylään kun olin 7-vuotias, aivan naapurissamme, kouluni vieressä, oli moderni, juuri valmistunut kirjasto hienoine musiikinkuunteluosastoineen. Hain itse kirjastokortin ja sama kortti oli minulla aikuisuuteen saakka. Kortin alalaidassa oli isoilla harakanvarpailla kirjoitettu etunimeni, koska en osannut vielä muuta. Nimi pieneni viivan loppua kohden, kun en osannut arvioida, miten se viivalle mahtuu. Kävin välillä kirjastossa melkein päivittäin. Kirjojen tarinat saivat mielikuvitukseni liikkeelle ja sai minut myös itse kirjoittamaan juttuja, jotka ovat yhä tallella. Päätin, että minusta tulee kirjailija.


Ensimmäisetkin tarinat ovat vielä tallella.

H.C.Andersenin Lumikuningattaren kuvat ovat upeita!
No, ei minusta tullut, vaikka yritinkin kyllä kovasti, pöytälaatikossani on toistakymmentä julkaisematonta käsikirjoitusta. Onneksi löytyi kuitenkin tällainen väylä ”blogin pitäjänä”, sillä se jo täyttää toiveeni siitä, että joku jossain joskus, kuten sinä nyt, lukee tekstiäni, jolla voin ehkä jotenkin jopa vaikuttaa, auttaa jotakuta. Tuoda hetkeen pienen elämyksen tai ajanviettettä. Kertomuksen vaikkapa jostain kaukaisestakin paikasta, jonne lukija ei itse pääse. Sydämellinen kiitos siis sinulle lukijani, tukijani!

Aivoni kaipaavat kirjoittamista. Se on niin yksinkertaista.

Itse luen edelleen perinteisiä kirjoja, en halua lukea niitä älylaitteilta enkä osaa myöskään kuunnella keskittyneesti äänikirjoja. Pitkillä automatkoilla luen ääneen, että mieheni voi kuunnella samalla. Uskon, että jos haluaa osata myös kirjoittaa ja kehittyä kirjoittajana, täytyy lukea muiden kirjoja ja monenlaista kirjallisuutta. Joskus aiemmin haalin kirjoja ympärilleni, koska jo niiden läheisyys tuntui hyvältä. Nyt olen luopunut niistä, turhaa pölyä vain hyllyssä keräävät. Mutta pojillani on melkoinen kirjasto, ja he palaavat moniin hyviin kirjoihin yhä uudelleen. Luin aikoinaan myös lapsille paljon.

Lukutoukat

Mitä, missä, milloin ja miten sinä luet? 

Suositut tekstit