Liikenteessä




Aurinkorannikko on oikea liikenneympyröiden paratiisi, ympyrää on ympyrän perään. Rumaa en ole vielä nähnyt, ne kaikki ovat koosta riippumatta tehty kauniisti, mielikuvitusta käyttäen tai liittyen alueen paikkaan. Ympyrässä voi siis nähdä vaikka golfkärryn, jättikokoisen jalkapallon, myllyn, jopa katujyrän tai Fiat 600:n. Mielestäni kaikkein hienoin on ehkä norsuympyrä Manada de Elefantes Benalmadenassa, norsut ovat  tosi aidon näköisiä. 



Sitten kun liikenneympyröissä osattaisiin vielä ajaa! Vaikka ympyrät ovat tarkoitettu liikennettä helpottamaan, näkee ympyröissä monenkirjavaa ajamista. Melkein sääntö kuin poikkeus, että täällä singahdetaan sisäkaistalta eteen ympyrästä poistuttaessa – ja näille autoilijoille annetaan myös tietä. Joku laittaa vilkun  sisäänpäin mennessään ympyrään, toinen taas pitää vilkkua niin kauan kuin on ympyrässä. Usein vilkkua taas ei käytetä poistuttaessa ympyrästä. Joku sitten saattaa odottaa ja odottaa, että uskaltaa mennä johonkin rakoon, muutama mopedisti kiemurtelee vielä väliin...torvet soi, tööt tööt… Huoh, näissä tilanteissa saa olla aina kieli keskellä suuta ja varoa ettei saa ketään kylkeensä.



Mopoilla tuntuu olevan aina etuajo-oikeus. Itseäni usein hirvittää niiden pujottelu ruuhkissa ja ajo näyttää melko uhkarohkealta niiden suhahdellessa keulan ohi. Pyöräilijät saavat ajaa rauhassa, sillä täällä on ankara ohje siitä, että pyöräilijä pitää kiertää kaukaa. Jalankulkijoiden olen huomannut noudattavan liikennesääntöjä, kukaan ei juoksentele miten sattuu teillä tai punaisia päin. Autoilijat antavat hyvin tietä jalankulkijalle, ja he puolestaan ottavat hyvän katsekontaktin autoilijaan, eivätkä säntäile tielle.

Tyypillinen näky sivuteillä on, että auto seisoo tiellä hätävilkut päällä. Hädäksi kai täällä luetaan se, ettei saa paikkaa, mutta autosta on poistuttava toimittamaan jotain asiaa. Oikeassa hädässä, auton jäädessä tien varteen, täällä ei saa hinata, vaan on kutsuttava hinausauto. Sakot ovat todella suuret jos erehtyy hinaamaan toista. Hätävilkkuja käytetään myös jonon ruuhkautuessa, viimeinen auto laittaa aina vilkut päälle.




Itse olemme löytäneet hyvin parkkipaikkoja, mutta kesällä tilanne onkin ihan toinen. Kaupoilla ja marketeilla on suuret ja hyvät paikoitusalueet tai –hallit. Ikealla näin ensimmäistä kertaa myös aurinkopaneelikatokset. 


Liikennemerkit ja -opasteet ovat Aurinkorannikolla selkeitä, tiet­, ainakin päätiet ovat hyväkuntoisia. Moottoritie on leveä ja monikaistainen. Jos ei halua maksaa moottoritien käytöstä, ei kannata valita tietä jossa lukee tul. Ruuhkaa syntyy siesta-aikaan ja töiden päättyessä tietyissä risteyksissä ja kohdissa, jotka oppii hiljalleen tuntemaan ja välttämään.




Sateisilla säillä joki tulvii joskus teiden yli, puomit lasketaan tällöin alas. Kun sataa, niin todella sataa, pisarat näyttävät suuremmilta kuin Suomessa, ja vettä tulvii valtoimenaan teillä, tuulilasinpyyhkijöillä on tekemistä!




Vuoristossa, missä itse asumme, ei mitään puomeja taas ole, ja oho, sitten vain pitää miettiä, uskaltaako ajaa yli vai kiertää jotain toista kautta. Vuoristotiet ovatkin meilläpäin Coinin tien varrella kapeita ja kiemuraisia, osittain ilman aitoja, eikä ohituspaikkojakaan juuri ole. Olen kuitenkin - korkean paikan kammosta huolimatta - oppinnut ajamaan myös vuoristoteillä, niinikään pimeälläkin.





Kadut asutusalueilla ovat selkeästi merkitty, mutta talojen tai rappujen numeroita saa joskus haeskella. 


Autot ovat melko nykyaikaisia. Mopoautoja en juuri ole nähnyt. Kaksipyöräisiä käytetään paljon. Kaiken kaikkiaan liikennekulttuuri on täällä kiireisen oloista, ainakin espanjalaisen täytyy päästä ohi, vaikka muuten onkin vähän manjanatouhua…. Välillä torvet soivat. Parempi vain ajella itse omaan, vaikka toki rajoitusten tahtiin, ja menköön kiireisemmät ohi. Mutta hienoa, että emme ole onneksi nähneet vielä yhtään kolaria tai onnettomuutta missään.


Julkinen liikenne toimii Aurinkorannikon alueella käsittääkseni hyvin, ainakin aikaisemmilla lomamatkoillamme käytimme paikallisjunaa ja bussia. Juna tulee suoraa Malagan lentoaseman edestä Fuengirolaan. Joskus vastaan saattaa tulla, ainakin meillä maalla, hevosia, vapaana juoksentelevia koiria, kissoja, lampaita ja vuohia. Hevosvaunukyytiin pääsee erityisesti Mijaksessa, samoin siellä kulkee aasitaksi, mikä varmasti herättää kyllä negatiivisia mielipiteitä.





Poliiseja näkyy katukuvassa säännöllisesti. Meille ei heillä ole vielä onneksi ollut asiaa! Erikoisia ja hauskoja liikennemerkkejä olemme myös bonganneet.






Turvallisia ja rauhallisia ajoja vain kaikille!





Suositut tekstit