Oi maamme Suomi



Itsenäisyyspäivä on varmasti meille kaikille suomalaisille tärkeä, vakavamielinenkin päivä, johon liittyy sodan ja kaatuneiden muisteleminen. Pysähdytään myös katsomaan ja arvioimaan käsi uljaasti pystyssä seisovaa Suomineitoamme. Miettimään, mikä maassamme on hyvää tai huonoa, missä tulisi petrata. Millainen on Suomi?



Vaikka me ja lapsemme olemme saaneet elää itsenäisessä Suomessa, silti jokainen tietää, ettei se ole ollut itsestäänselvyys. Historian opit, dokumentit, elokuvat ja kertomukset sodasta sekä taisteluista itsenäisen maamme puolesta, seisauttavat kaikenikäiset ja vetävät vakavaksi. Sotasankarimme, ainakin ne, jotka itse sain tuntea, ovat olleet kuitenkin melko vaitonaisia tapahtumista, kauheuksistaan. 

Kaksospoikani ovat tutkineet historiaa tarkoin, ja Itsenäisyyspäivään osuvan toisen pojan nimipäivä on ollut mukava yhtälö. Lahja on ollut usein jokin historiallinen tai isänmaahamme liittyvä opus. Aamumme ovat alkaneet juhlavasti ja olemme saaneet heti kuulla otteita myös kirjan sisällöstä. Nimipäiviä ei ehkä monissa perheissä vietetä, mutta olen pitänyt tärkeänä, että kun kaksoset jakavat lähes kaiken, myös syntymäpäivän, on hienoa, kun on myös yksi ikioma juhlapäivä. Kateutta tämä ei koskaan tuonut mukanaan, toisesta kaksosesta oli myös yhtä innostavaa olla yllättämässä toista ja olla valitsemassa lahjaa (joka tietysti miellytti ja hyödytti myös itseä).



Itsenäisyyspäivänä olemme syöneet ja pukeutuneet juhlavasti, joskus olemme järjestäneet juhlatkin. Olemme kuunnelleet aina Finlandia-hymnin ja sen voi katsoa myös youtubesta herkistävänä kuvaesityksenä  (https://www.youtube.com/results?search_query=finlandia+hymni) -  suosittelen. Maamme on niin henkeäsalpaavan kaunis!



Perinteisiimme on kuulunut myös Presidentinlinnan Itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraaminen  samalla suomalaisia herkkuja nauttien. Ikävä kyllä, hieman kuitenkin tuntuu, että naisten hienot asut ovat juhlan ja päivän tärkein puheenaihe. Tai kuin kyseessä olisi kilpailu kauneimman tai huomiota herättävimmän tittelistä.

Vuosi sitten kun Suomemme täytti 100 vuotta, juhlallisuudet olivat varmasti useissa kodeissa ja työpaikoillakin näyttävämmät. Mekin töissä järjestimme hienon tilaisuuden yhdessä asiakkaidemme kanssa. Juhliin harjoiteltiin esityksiä, puheita, tarjoilemista ja pöytä- sekä käyttäytymistapoja. Ne olivat kyllä ihanat, mieleenpainuvat juhlat, ja olen kiitollinen, että sain viettää ne tämän erityisen upean porukan kanssa! Myös erityistä tukea tarvitsevilla ja vammaisilla henkilöillä on tänä päivänä huomattavasti paremmat olosuhteet kuin ennen, mutta yhdenvertaisuuteen on siltikin matkaa - vaikka meillä yhdenvertaisuuslaki onkin.
.

Olemme ensimmäistä kertaa Itsenäisyyspäivänä pois Suomesta, mutta juhlimme yhtälailla, ja Suomen Itsenäisyyspäivän lisäksi Espanjassa juhlitaan myös Espanjan perustuslainpäivää (Dia de Constitucion) ja päivä on myös täällä pyhäpäivä. 

Aurinkorannikolla suomalaisyhteisöt  juhlivat Torremolinosissa, jossa europarlamentikko Henna Virkkunen on juhlapuhujana. Me suuntaamme Camping Suomi Villagen järjestämään Itsenäisyyspäiväjuhlaan, jossa suomalaiset juhlivat yhdessä ruokaillen ja tanssien. Kotona Casa de Montanassamme voimme nauttia siskon mukaamme pakkaamillaan Suomiherkuilla, kuten tietysti Fazerin Sinisellä, sinivalkoiset kynttilät ovat myös mukana!

Joskus välimatka auttaa näkemään asiat selvemmin. Tähän ei tarvita välimatkaa todetakseni: Ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä rantaa rakkaampaa, kuin kotimaa tää pohjoinen, maa kallis isien!

Toivotan kaikille hyvää Itsenäisyyspäivää!






Suositut tekstit