Jouluksi omaan saunaan Espanjassa



Sauna. Meille suomalaisille niin tärkeä. Siellä on muinoin synnytetty ja synnytty, puhdistauduttu, siellä on juopoteltu, naiskenneltu, juteltu synnyt syvät, poltettu itsensä kiukaaseen (tai koko sauna), jopa kuoltu… Saunoja on suomalaisilla joka makuun, mitä tunnelmallisempia, hienompia ja erikoisempia.

Kotitilallamme Suomessa on useampikin sauna, jopa sauna-auto. Emme ole mitään yltiöpäisiä saunojia, mutta saunomiseen liittyy ennen kaikkea myös niin paljon muuta mukavaa, että kyllä sitä ainakin pari kertaa viikossa on tullut saunottua. Mukavalla siis tarkoitan tunnelmallista saunan lämmitystä, keskusteluja niin lauteilla kuin vilvoittelemassa, saunajuomaa ja kenties grillaamista tai pientä iltapalaa saunan päätteeksi. Pähkinänkuoressa: Yhdessäoloa, pysähdystä arjen touhuista. Ihanaa tunnetta kehossa ja mielessä.


Vaikka arki tuntuu olevan kaukana meitä täällä Casa de Montanassamme, La Atalayan alueella vuoristossa, alkoi tuntua hauskalta ajatukselta tehdä oma pikku sauna (ja tietysti tekeminenkin on aina niin kivaa).

Espanjassa puutavara on hämmästyttävän kallista ja vaikea löytääkin. Puut täällä kaadettiin ennen laivojen rakentamista varten. Voivoi, kun omaa puutavaraa olisi Suomessa ollut vaikka kuinka, mutta emme kuitenkaan sitä ruvenneet Suomesta rahtaamaan. Mutta puulämmitteinen kiuas kivineen kyllä saapui henkilöautomme kyydissä, joka tuli rahdilla Suomesta.

Bauhausista löysimme sitten pienen valmiin (koottavan) vajan, jonka ajattelimme sopivan juuri meidän tarkoituksiimme. ”Kevythirsi” (= lauta) kävi vallan hyvin, kovin suuri ja raskas ei olisi edes sopinut terassin nurkkaan. Vaikka olipa paketti kuitenkin painoltaan 300 kg. Hienoa, ettei tilan isännällä ollut mitään suunnitelmaamme vastaan.




Kun ystävät tulivat talkoisiin, sauna oli puolessa päivässä koottu. Löysimme värin, joka käy sopivasti Casan väreihin, eikä tämä pikku tönö korostu liikaa ympäristössä. Sutimiseen ei myöskään kauaa mennyt, pinta-alaa kun ei paljoa ole. Kattoon laitettiin huopakate, ja vielä Suomesta tuodut aurinkopaneelit, joista saa sähköä tarvittaessa. Tuulisilla säillä täällä vuorilla on joskus sähkökatkoksia.









Teimme myös panoraamaikkunan, josta voi ihailla meille jo niin rakkaita maisemia lauteilla löylytellessä. Sisko toi Suomesta tuliaisiksi laudeliinan. Kiukaan ja piipun asentamisessa meni sitten enemmän aikaa. Erilaista kiveä, tiiltä ja eristettä kun on mietittävä paloturvallisuussyistä tarkkaan, miten ne toteuttaa. Kiuas on ulkoapäin lämmitettävä, joten seinän läpi tuleva tulipesä  oli suojattava hyvin kuumuudelta.





Pääsimme sopivasti joulusaunaan, aattoiltana lämmitimme saunan ensikertaa! Olimme tyytyväisiä lopputulokseen. Tämä pikku vaatimaton sauna on juuri meille ja tänne Espanjaan sopivanlainen! Ehkä pyydämme myös tilan isännän lauteille, mitäköhän hän mahtaakaan tuumata?






Suositut tekstit