Kasvihuoneilmiö, tavaroiden ja elämysten satumaa



Viimeksi kerroin Suomen kotikylästämme Kettulasta (Kettula, pieni kylä kauniilla sielulla). Aivan Kettulan naapurissa sijaitsee ainutlaatuinen sisustustavaratalo Kasvihuoneilmiö. Olet sitten nainen tai mies, olet kiinnostunut sisutuksesta, haluat löytää erityisen lahjan, tai hankkia kestävän, ikuisenkin esineen tai tavaran, paikka on juuri sinua varten.


Mikä? Kasvihuoneilmiö? Niin, tästä puhutaan nykyään jatkuvasti, on yleinen huoli ilmastonmuutoksesta ja maapallomme hyvinvoinnista. Mutta - tämä Kasvihuoneilmiö onkin sisustustavaratalon nimi. Ehkä se onkin saanut erikoisen nimensä ilmiömäisyydestään, ja rakennus näyttää  valtavalta kasvihuoneelta. Kasveja myös todella on, ja ne ovat kasvaneet valtaviksi, jotka kiemurtelevat ympäri liikettä. Onhan niillä toki ollut aikaa kasvaa, sillä liikkeen toiminta on aloitettu jo vuonna 1997.



Kasvihuoneilmiö sijaitsee vanhan ykköstien (110-tie) varrella, kivenheiton päässä moottoritieltä (liittymä 20). Kävin ensimmäisen kerran Kasvihuoneilmiössä pitkälti yli kymmenen vuotta sitten. Lähdin sinne varta vasten Järvenpäästä, missä tuolloin asuin. Retki ei ollut turha, pääsinhän aivan kuin pienelle eksoottiselle matkalle, jossa hämmästeltävää riitti. Aivan kuin olisin astunut Ozin ihmemaahan, josta löytyivät niin kanit, kellot kuin peilit.


En olisi osannut vielä tuolloin arvata, että tulen asumaan aivan paikan naapurissa vain muutamaa vuotta myöhemmin. Ajelen nykyään harva se päivä Kasvihuoneilmiön ohi, porukkaa tuntuu riittävän täydestä parkkipaikasta päätellen. Paikka on omanlaisensa nähtävyys, ja olen vienyt sinne myös vieraitamme sekä tehnyt retkiä sinne asiakkaitteni kanssa. Olemme kahvitelleet iloisen värikkäästi sisutetussa kahviossa, jossa ruokaakin tarjotaan. Tarjolla on aina myös tuoreita munkkeja.



”Ihmisiä saapuu ympäri Suomea, ryhmiä busseilla, jopa ulkomailta saakka ”, kertoo henkilökunta. ”Asiakaskunta koostuu yhtälailla naisista kuin miehistä”. En ihmettele, jokaiselle löytyy jotain kiinnostavaa.  Jos kaipaa lepohetkeä, uusi ”man cave”, viihtyisä soppi, kutsuu istahtamaan. Seuralaista on mukava siinä tarvittaessa odotella. 


Lapsia ei ole unohdettu, heille on oma leikkinurkkaus, pehmoeläinmeri, jonne kyllä saa köllähtää aikuinenkin. Flyygelin ääreen voivat istahtaa soittotaitoiset ja viihdyttää muita asiakkaita. Käytävällä hipsuttelee koira emäntänsä kanssa vastaan, lemmikit ovat tervetulleita mukaan. Kasvihuoneilmiössä asustaakin myös paikan omat lemmikit. Hannu ja Kerttu, valloittavat pupuset, pitävät kanikonttoria Kasvihuoneilmiön perällä.







Kannattaa varata aikaa kuljeskeluun ja katselemiseen, sillä katsottavaa ja tarjontaa on laidasta laitaan, ihan mitä tahansa: kirjoja, elokuvia, kortteja, astioita, leluja, huonekaluja, koriste-esineitä, armeijan varusteita, naamiaisasuja. Huvimajoja, patsaita, figuureita, kylttejä… Ihmetyttää, miten kaikkialla onkaan niin siistiä ja pölytöntä, vaikka tavaraa on niin paljon. Henkilökunta tekee varmasti ahkerasti töitä sen eteen.










Tavarameren keskellä kuljeskellessani mietin, ettei minun tarvitse saada näitä kaikkia kauniita esineitä ja tavaroita, vaikka tunnenkin houkutusta niihin. Olen tarkoituksella alkanut hillitä tavaran haalimista, niin sisustamisesta kuin pidänkin. Ihmiset alkavatkin olla vastuullisia kuluttajia, jotka harkitsevat hankintoja ja välttävät ”turhaa”. Karsivat ennemminkin kodeistaan tavaraa, kierrätystä sekä kirpputoreja suositaan entistä enemmän.

Kasvihuoneilmiössäkin on myös myynnissä vanhaa; antiikkia ja vanhoja huonekaluja. Voit tehdä myös kestävän, sangen erikoisen tai erityisenkin löydön. Sellaisen, jota voi vaalia kodin sisutuksessa koko loppuelämän. Kodeissa ja mökeillä tarvitaan aina myös tarpeellisia hyötytavaroita, patoja, kippoja ja kuppeja.




Itse olen tehnyt löytöjä esim. vanhoista lehdistä, joita olen antanut lahjaksi, joissa on sopivasti päivänsankarin syntymäaika tai -vuosi.


Olen löytänyt myös kellon, jonka viisarit eivät liiku. Se on näyttävyytensä lisäksi itselleni symbolinen. Se muistuttaa minua, että on ollut aikoja, jolloin minun on täytynyt juosta kilpaa viisareiden kanssa, mutta nyt saan nauttia kiireettömästä ajasta, vaikka en toki myöhästelekään. Ainoa todellinen hetki on kuitenkin vain juuri tämä hetki. Kuten sanontakin kuuluu, istuhan kiireemmäksi ajaksi! Vaikkapa Kasvihuoneilmiön satumaisessa ympäristössä. 

Kello ilman aikaa on oman kotini ruokahuoneen seinällä. Ollaan ja syödään kiireettä.

Kasvihuoneilmiössä on monia paikkoja, joissa voi istua ja ajatella olevansa aivan ulkomailla, tai ihan satumaassa!



Suositut tekstit