Kuukauden kohtaaminen - Erja Rytkönen on MTK:n säätiön tilan ja Terapiapalvelu Tuulen henki


Erja Rytkönen toimii yrittäjänä Lohjalla sijaitsevassa Terapiapalvelu Tuulessa, mutta on myös MTK:n säätiön Kettulan tilan emäntä. Ajattelen, että nainen on oikea pelastusrengas niin monille ihmisille eri tahoilla! 


Miten ihmeessä pystyt hoitamaan tämän kaiken?

”No yksin en tähän todella pystykään! Catering-alan työt MTK:n säätiön tilalla ajoittuvat keväästä syksyyn ja tilaisuuksia on n. 2-4 viikossa. Tila on MTK:n ja säätiön edustuskäytössä. Jo pidempään käytännön töistä keittiöllä ja pihapiirissä onkin vastannut säätiön vakituinen työntekijä ja pitkäaikainen ystävä Nina Palmroos-Tuominen, joka on osoittautunut korvaamattomaksi tässä kahden vaativan työn yhtälössä. Ninan lisäksi kauden aikana keittiöllä työskentelee myös hänen tyttärensä Lotta Tuominen. Töitä on kyllä paljon, kun on päivät Lohjalla asiakkaiden kanssa ja sitten hyppää lennosta tarjoiluvaatteisiin palvelemaan vieraita. Toisaalta se on hyvää vastapainoa henkiselle työlle.”

Vuorokaudessa voisi joskus olla lisää tunteja...

MTK:n säätiön Kettulan tilalla riittää historian havinaa ja kauneutta - mutta myös paljon työtä!

Kettulassa Suomusjärvellä Erja on asustanut miehensä Timon kanssa jo vuodesta 2003. Timo toimii MTK:n säätiön asiamiehenä vastaten säätiön toiminnasta. Perhe muutti Oulun läänistä Pyhäjärveltä saakka upean tilaisuuden tullen. Nyt lapset ovat jo aikuistuneet ja muuttaneet omilleen. Tila on kiehtova ja kaunis, Erja kertoo viihtyvänsä luonnon läheisyydessä. Käydessäni tilalla ja Erjan kotona, hän on vieraanvarainen emäntä ja mukavat keskustelut soljuvat helposti. Perheen kaksi koiraa pyörivät rapsuteltavina. Erja näyttää kuvaa nepalilaisesta kummipojastaan, joka myös mahtuu naisen sydämeen. Poikaa ilahduttaa Erjan tuki mm. koulunkäyntiin ja välillä pienet muutkin muistamiset. 



Erja on toiminut Lohjalla Terapiapalvelu Tuulen ”henkenä” jo 10 vuotta. Aluksi toiminta keskittyi musiikkiterapiaan, mutta opiskeltuaan psykoterapeutiksi, työnkuva on laajentunut. Työ on mielenkiintoista mutta haastavaa, ja jatkuvasti tarvitaan lisää tietoa ja taitoa. Siksi myös jatko-opinnot häämöttävät jälleen mielessä. ”Haluan syventää osaamistani traumaterapian suuntaan ja vastata asiakkaiden tarpeisiin paremmin”. 


”Tuulta on monenlaista, on lempeää ja myrskyisää, mutta aina se menee eteenpäin, aivan kuten terapiaprosessikin.”

Viihtyisä toimitila sijaitsee aivan ydinkeskustassa, Laiturikadulla. Suurin osa työskentelystä tapahtuu siellä, mutta tarvittaessa myös koululla tai asiakkaan kotona. Erjan hersyvä nauru, mutta toisaalta rauhallinen, välittävä olemus, auttaa varmasti asiakasta rentoutumaan ja työskentelemään yhdessä kohti tavoitteita. Jokainen meistä tarvitsee välillä tukea elämän eri tilanteissa. Niitä voivat olla psyykkiset oireet, kuten uupumus, masennus, ahdistusoireilu, pelkotilat, tai lasten ja nuorten käytöshäiriöt. Apua tarvitaan usein myös kriisitilanteissa, kuten läheisen vakava sairastuminen, ero, menetys tai perheen sisäiset ristiriidat. 


”Käytän hoitomenetelminä musiikkiterapiaa ja ratkaisukeskeistä terapiaa integratiivisella työskentelyotteella asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Lisäksi terapiassa voidaan hyödyntää fysioakustista hoitoa sekä TRE-menetelmää, joista on todettu olevan hyötyä esim. unihäiriöihin, stressiin sekä erilaisiin jännitys- ja kiputiloihin”, Erja kertoo. 

Erja näyttää minulle käyttämiään eri menetelmiä. Olen hämmästynyt, kun nainen hyppää rumpujen taakse, tai ottaa kitaran, sitten djemberummun. Soittaminen sekä näyttää että kuulostaa niin luontevalta. Musikaalisuus on selvästi verissä ja Erja onkin laulanut, soittanut pianoa ja säveltänyt jo lapsesta saakka.  





Erjan käyttämiä musiikkiterapian menetelmiä ovat laulaminen, soittaminen, musiikin kuuntelu, säveltäminen, musiikkimaalaus, sekä liikkuminen musiikin mukana. Asiakkaan ei tarvitse osata soittaa tai olla edes musikaalinen. Tilassa on kosketinsoittimia, sähkökitaroita, basso sekä akustisia soittimia, kuten kitaroita ja kannel. Asiakkaille löytyy myös piirustus- ja maalausvälineitä, pelejä sekä leluja leikkimistä varten.”Musiikkiterapia sopii kaikenikäisille”, Erja jatkaa.  

Asiakas voi oppia soittamaan myös kuvionuottien avulla

”Terapiapalvelu Tuuli on saanut nimensä yhden rakkaimman lauluni mukaan. Sävelsin kappaleen kesällä -99 ja esitimme sen yhdessä isoveljeni Akin sekä hänen tyttöystävänsä kanssa, kun saimme idean mennä katusoittajiksi kotipaikkakunnan kotiseutujuhlille. Aki soitti kitaraa ja lauloimme yhdessä. Kokemus jäi ainutkertaiseksi, sillä saman vuoden marraskuussa veljeni menehtyi äkillisesti. Musiikki on ollut minulle tärkeää jo pienestä asti, mutta sen merkitys surutyön tukena on ollut huomattava. Kun tunteille ei ollut sanoja, vain epämääräistä ahdistusta, tartuin kitaraan tai menin pianon ääreen ja aloin soittaa. Paha olo muuttui lauluiksi, joissa kerrottiin surusta ja kaipauksesta, pettymyksestä ja vihasta. Tässä on yksi musiikin suuresta viisaudesta, mahdollisuus kohdata ja purkaa vaikeitakin asioita symbolisen etäisyyden turvin. Musiikki tekee näkyväksi sisäistä maailmaamme, jokainen meistä voi samaistua musiikkiin ja löytää siitä juuri itselle merkitykselliset asiat.” 


Entä sitten psykoterapia? Mitä se on?

”Terapiassa pyritään löytämään luovia ratkaisuja korostamalla toiveikkuutta, voimavaroja, edistystä ja yhteistyötä. Keskitytään onnistumisiin. Ratkaisukeskeisyydessä keskitytään ongelmien sijaan ratkaisuihin ja tavoitteisiin”, Erja kertoilee ja minä nyökyttelen. Kuulostaa järkevältä! Asiakas asettaa siis itse omat tavoitteensa sen sijaan, että joutuisi hyväksymään asiantuntijoiden määrittelemät tavoitteet. Vaikka ratkaisukeskeisyydessä keskitytäänkin nykyhetkeen ja tulevaan, Erjan mielestä on tärkeää kuitenkin tunnistaa menneisyydessä opittuja uskomuksia ja toimintamalleja, jotka vaikuttavat haitallisesti tämän hetkiseen elämään. Psykoterapiaan sekä musiikkiterapiaan voi hakeutua lääkärin lähetteellä, jolloin Kela tai sairaanhoitopiiri voi korvata kuntoutusta. Hoitoon voi tulla myös omakustanteisesti.


Fysioakustinen tuoli houkuttaa istumaan, se kiinnostaa minua, ja Erja näyttää miten se toimii. Matalataajuinen värähtely tuolissa tarjoaa erittäin rentouttavan, tasapainottavan ja kokonaisvaltaisen hoitokokemuksen. Menetelmä on Suomessa kehitetty hoitomuoto. Erityisesti hoidosta hyötyvät ne henkilöt, joilla on yhdistyneenä fysiologisia ja psyykkisiä oireita. Se auttaa myös ihan vaikka rentoutumaan, unihäiriöihin, uupumukseen, aineenvaihdunnan häiriöihin sekä lukemattomiin muihin tauteihin tai vaivoihin.  



Lisää tietoa näistä hoidoista löydät Terapiapalvelu Tuulen nettisivuilta https://www.terapiapalvelutuuli.com

”Pitkät päivät tuntuvat kyllä niin päässä kuin kehossakin ja silloin on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta entistäkin tarkemmin.” Töiden jälkeen – tai niiden välissä - on oman hengähdyksen aika. Erja käy ratsastamassa kolmestikin viikossa ystävänsä hevosella. ”Bonus-tamma on virkeä 23-vuotias suomenhevonen, jonka kanssa on mukava harrastaa. Usein mukana on myös Bonuksen 24-vuotias  tarhakaveri Mara ratsastajansa kanssa ja pariskunnalla riittää vauhtia pitkilläkin maastolenkeillä iästä huolimatta. Hevoset ovat kokeneita ja luotettavia, jolloin niiden kanssa on mukava mennä. Vaikka väsyttää ja on huono ilma, tallilla mieli rentoutuu kun saa puuhastella hevosten kanssa.”  



 Erjan elämässä tosiaan tekemistä riittää; tärkeää työtä, josta niin monet ihmiset hyötyvät ja saavat apua ja iloa. Parasta kiitosta Erjalle hyvästä työstä ovat onnistumisen hetket ja kiitolliset asiakkaat – molemmissa tehtävissään, niin terapeuttina kuin emäntänä tilalla. Jälkeenpäin asiakkailta tulleet viestit tai kertomukset, että he voivat nykyään paremmin, saavat Erjan sydämen täyttymään onnesta ja kyyneleen silmänurkkaan.


 Tuuli

Ulkona tuulee, kasvojani hyväilee.
Kuka sen kuulee, mitä kertookaan.
Se sulle kuiskaa, salaisuuden paljastaa.
Joku sen muistaa, kunnes taasen unohtaa.

Kuulen laulun, jonka tunnen sielussain.
Ja se kertoo, elämästä.
Aina kun tuulee, tahdon kuulla uudestaan
saman laulun, joka sydämeni saa..

hiljaa huutamaan.
Se kertoo vanhaa tarinaa.
Tuuli hiljaa puhaltaa,
ehkä jonkun tavoittaa.

Keinun hiljaa, tuulessa vapauden.
Se minut jälleen, puhdistaa voimallaan.
Salaisuuden, tuuli tuo taas mukanaan.
Uuden laulun, joka sydämeni saa..

hiljaa huutamaan.
Se kertoo vanhaa tarinaa.
Tuuli hiljaa puhaltaa,
ehkä Sinut tavoittaa.

         - Erja Rytkönen-



Suositut tekstit