Kuukauden kohtaaminen: Taija Sartovuo-Nyholm laulaa sydämiin

Kuva Jenny Hölttö

Taijan erikoisen harmaat silmät ovat sädehtivät, ääni lempeä ja olemus huokuu ystävällisyyttä. Istumme hänen kauniissa espoolaiskodissaan kahvipöytään kaikessa rauhassa. Nuorin, kolmasluokkalainen poika on treeneissä, ja kolme tytärtä ovat muuttaneet jo omilleen. ”Ihanaa, kun he asuvat kuitenkin kaikki tässä aivan lähellä”, Taija kertoo. He tapaavatkin usein, ja silloin joukossa on myös muutama karvakuono. Heitä yhdistää myös yhteinen taekwondo-harrastus.




Touhua Taijalla riittää arjen pyörittämisessä. Kesällä hän nautti lomastaan mm. matkustamalla pojan kanssa Kreikkaan. Nyt ovat kesän jälkeen taas työt jatkuneet Helsingissä ja harrastukset käynnistyneet. Perhe käy myös uimahallissa yhdessä ja lenkkipolku vie usein rannalle. ”Ranta ja meri ovat minulle mielenrauhan paikka.”





Musiikki ja laulaminen ovat olleet Taijalle aina tärkeää, ja tullut perintönä äidiltään. Taija oli jo lapsuudessaan äidin mukana keikoilla ja laulamassa. Mieleenpainuvin muisto on esiintymisestä Sörkän vankilassa, jossa äiti ja tytär lauloivat vartijat vierellään vankien sydämiin. ”Se oli liikuttava, herkkä hetki”, Taija muistelee. ”Musiikkiluokan kanssa yläasteella pääsin Hollantiin päätöskonserttikiertueelle ja myös Liettuassa kävimme popjazz-nuorisokuoron kanssa konsertoimassa. Ne olivat kivoja aikoja”.



Tyttärien synnyttyä lauluharrastus hautautui joksikin aikaa. Noin 16 vuotta sitten Taija tutustui Juhani Onkaloon, ja siitä alkoi näihin päiviin saakka kestänyt ystävyys ja yhteistyö musiikin saralla. Juhani on tehnyt biisejä nuoruusiästään lähtien, ja Taija puhaltaa sanat ja sävelet henkiin äänellään; tästä syntyi Duo Sydänvarkaat. Juhani soittaa keikoilla akustista kitaraa, mutta taitaa monenlaiset soittimet ja hoitaakin nauhoituksissa kotistudiossaan kaikki instrumentit. Keikkoja on tehty pääkaupunkiseudulla, välillä kauempanakin, erilaisissa ravintoloissa ja tapahtumissa, pubeissa sekä yksityistilaisuuksissa. Keikat poikivat niitä myös aina lisää. Covereista tehdään myös omannäköisiä. Kuunnellessani biisin ”Ikävä”, aivan kuin olisin kuullut sen ensimmäistä kertaa, kyynelkin tuli silmään, ihan huiman koskettava! https://www.youtube.com/watch?v=CoFgmXebF6U

Kuva Jenny Hölttö


”Laulujen sanat merkitsevät minulle valtavasti, minun on seistävä niiden takana. Koenkin olevani tulkitsija, ja toivon mukaan saan tunteet välittymään ja herättämään kuulijassa tilanteeseen osuvan fiiliksen. Kuulijoiden palaute lämmittää aina mieltä, sitä on aina yhtä ihana saada!"


Kuva Jenny Hölttö


Taija unelmoi siitä, että voisi joskus järjestää Juhanin kanssa salikonsertin isommalla kokoonpanolla ja toki myös akustisesti. "Ystävät olisi myös kiva kutsua isoihin ystäväjuhliin, joissa voisin kiittää kaikkia ihania, mahtavia ystäviä kaikesta tuesta ja avusta, mitä olen heiltä saanut". Taija ja Juhani ovat myös hyvä esimerkki siitä, että naisen ja miehen välillä voi olla täysin rehellinen ja mutkaton ystävyys.



Taija toivoo, että voisi vielä kehittyä enemmän läsnäolemisessa, rauhoittumisessa ja että muistaisi nauttia elämästä, aiemmin hän kokee olleensa oikea suorittaja. ”Jonain päivänä toivon pääseväni Lappiin, siellä en ole vielä koskaan käynyt, se on haaveissa.”


Ymmärrän nyt hyvin Duon nimen. Kuunnellessani heidän musiikkiaan, he todella varastavat sydämeni. Taija valloittavana itsenään tekee sen myös vain ihan kahvipöydässä jutellessamme avoimesti ja välittävästi. Varmasti myös moni hänen ystävänsä on kiitollinen hänestä.




Juhanin tekemässä biisissä ”Kaunein laulusi” Taija laulaa: ”Taian lailla meidät yhteen saa…” Kukapa sopisi esittämään tätä paremmin? Taijan ääni on taianlainen.


Kuva Jenny Hölttö

Facebookista löydät Duo Sydänvarkaat, linkki https://www.facebook.com/Duo-Syd%C3%A4nvarkaat-368238126364/
Jos haluat tilata heidät keikalle, ota yhteys Taijaan tai Juhani Onkaloon!


Suositut tekstit