Miten onnistui matkustaminen Euroopan halki polvileikkauksen jälkeen?


Onhan toki mukava tuijotella takkatulta villasukissa punaviiniä siemaillen pakkasen paukkuessa ulkona, mutta vain hetken... Erakoidun talvella ihan liikaa. En pidä pimeästä, kylmästä, lumesta enkä liukkaista! Pelkään ajamista talvella. Pelkään liukastumista, varsinkin nyt.


Uuden polven tekonivelen kanssa ei tosiaan parane kompuroida. Sauvat jäävät vasta pikkuhiljaa ja opettelen kävelemään ”normaalisti” ja ontumatta. Jaksettua matkaa en ole varsinaisesti mitannut, sillä tepsuttelu on tapahtunut ihan vasta arkitoiminnoissa ja kotinurkissa. Tuskin vielä kovin montaa kymmentä metriä menee ilman "Villeä ja Kallea", mutta nyt pääsen sitä testaamaan rantakadulla. Aurinkoisella. Kuivalla. Lämpimällä! Upeaa, että tällaiseen on mahdollisuus.

Kun Suomeen satoi ensi lumi, tuntui, että nyt on aika lähteä Espanjan kotiin, missä kuntoutuminenkin tapahtuu monin verroin paremmin, kaiken muun positiivisen lisäksi. Haavan niitit oli poistettu jo muutamaa viikkoa aiemmin ja haava hyvin parantunut. Fyssari antanut jatko-ohjeet. Vihreä valo lähdölle!

Valitsimme kulkuneuvoksi koneen sijasta auton, ja etenemisen jalan mukaan sopivaan tahtiin. Leikkausten jälkeen on aina olemassa veritulpan vaara, ja lentämistä minulle ei suositeltu. Toinen koiristamme on lisäksi iso ja vanha, jolle automatkailu sopii paremmin.

Etukäteen hieman jännitti, miten kaikki tulee sujumaan, sillä polvi on yhä turvonnut, jäykkä ja kipeäkin. Olen myös ihan riippuvainen jääpusseista, jotka lievittävät kipua ja vähentävät turvotusta. Miten kaikki onnistuu pitkällä matkalla? Sukulaisetkin olivat vähän huolissaan.

Lyhentääksemme ajomatkaa, varasimme laivamatkan Saksaan Travemündeen. Lähtöselvityksessä saimme invamerkin, ja pääsimmekin ensimmäisinä laivaan ja ihan lähelle ovea. 



Finnlines on hieno ja siisti laiva, henkilökunta todella ystävällistä ja auttavaista. Saimme hyvin ajan kulumaan puolentoista vuorokauden matkalla. Ruoka on erittäin hyvää ja ateriapaketin ostamalla (70 €) saa neljä ihanaa ateriaa buffetissa. Ruokaa sulateltiin hieman kuntosalilla, josta löytyi hyvä kuntopyörä. Se on juuri sopivaa liikuntaa nyt koivelleni. Laivassa on myös saunaosasto ja mukava baari. Lisäksi voi pelata, kirjoitella, levätä tai lueskella. Koirat järjestävät meille aina myös omat hösssötyksensä ja ulkoilut laivan kannella.







Laivan baarista minulle järjestyi jääpussi polveen matkan aikana tarpeen mukaan, ja ajomatkaa varten sain mukaan ison pussillisen jäitä, jotka pysyivät kylmälaukussa pitkään kelvollisina, ja kylmettivät omat polven jääpussini.

Ensimmäinen ajoetappi oli odotettavasti rankin, sillä laiva on perillä myöhään illalla, ja edessä on yö. Onneksi kuskini JP osasi nukkua laivalla "varastoon". Järjestelimme minulle takapenkille tilan niin, että etupenkki ja selkänoja vedettiin eteen. Saatoin siis pitää jalkani täysin suorina ja rentoina, kun alle aseteltiin vielä peitto. Pystyin myös heiluttelemaan jalkoja sekä tekemään kaikenmaailman jumppaliikkeitä, ettei vain se paljon pelkäämäni veritulppa iskisi.


Näin matkamme eteni vauhdikkaammin kuin olin osannut edes ajatella, muutamalla pikku paussilla läpi Saksan ja Luxemburgin Ranskan puolelle. Ranskassa otimme yöpymisen Valencessa. Seuraavana aamuna jatkoimme Espanjan puolelle, ja toisen yön vietimme Tarragonassa. Jäitä löytyi huoltoasemilta ja yöpymispaikkojen pakastimet auttoivat jääsysteemeissäni! Kolmantena päivänä pääsimmekin jo illan suussa kotiin Mijas Costan vuorille.



Ajokilometrejä tuli 3030. Näin se matkanteko siis onnistui hyvin vastikään leikatun jalankin kanssa. Kiitos nopeasta siirtymästä parempiin keleihin tietysti kuskille, joka on ihmeellisen jaksavainen. Mikäpä minun oli siinä katsella maisemia, pulista seuraa pitäen sieluni kyllyydestä, lueskella, mutustella eväitä. Koirat käyttäytyivät myös aivan enkelimäisesti. Tärkeintä varmaan niille, että saavat olla kanssamme ja ehkä ne tiesivät mihin mennään ja että sitä kannattaa odottaa! 


Perillä tosiaan ymmärsi taas paremmin kuin hyvin, miksi näihin maisemiin kaipaa ja että tänne on niin hyvä palata. Nyt ei muuta kuin kuntoutumaan ja kuntoilemaan! Saan varmasti paremman polven kuin ikinä!

Jos haluat lukea lisää polvijutuistani, ne löytyvät tästä:

Kuntoutumista polven tekonivelleikkauksesta

Polven tekonivelleikkauksessa

Polven tekonivelleikkausta odotellessa





Suositut tekstit