Iloista juhlintaa ADSL-yhdistyksen pikkujouluissa Alhaurin el Granden vuorimaisemissa


Tiesitkö, että jos omat jalat eivät kanna tai et jaksa kävellä pidempiä matkoja vaikka leikkauksen jälkeen, mutta mieli tekisi liikkua Aurinkorannikon kaduilla itsenäisesti, siihen löytyy helppo ratkaisu?

Suomalainen yhdistys ADSL eli Associación Discapasitados Sin Limites (suom. Vammaisyhdistys ilman rajoja) on perustettu Fuengirolassa vuonna 2015. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Nina Tarilo ja Juha Tiihonen on yksi perustajajäsenistä. 

Juha Tiihonen ja Nina Tarilo


Yhdistykseltä voi saada käyttöönsä kannatusmaksua vastaan erilaisia apuvälineitä ja kulkupelejä. Välineitä huolletaan säännöllisesti ja ne ovat hyvässä kunnossa, joten pidemmätkin lenkit onnistuvat. Varastolta löytyy sähkömopoja, pyörätuoleja, rollaattoreita, suihkutuoleja sekä korokeistuimia. Jatkuvasti kasvava yhdistys järjestää myös jäsenilleen mukavaa tekemistä ja ohjelmaa. Mölkyn ja petankin harrastajat liittyivät vastikään mukaan yhdistyksen toimintaan.

Itsekin olen ollut liikuntarajoitteinen polveni vuoksi, ja muutama kuukausi sitten tehdyn tekonivelleikkauksen jälkeen sauvojen varassa. Pitkä työurani kehitysvammaisten parissa on myös tuonut tutuksi erilaiset apuvälineet. Kuinka tärkeää ja huomattavasti elämänlaatua parantavaa apuvälineet ovatkaan liikkumisessa tukea ja apua tarvitseville.

Lähdimme mieheni kanssa mukaan yhdistyksen pikkujouluretkelle. Tilausbussi täyttyi iloisista ihmisistä ja niin matka alkoi kohti vuoria, Alhaurin el Grandea. Perillä vuokratussa ravintola Venta La Rectassa oli aikaa tutustua jäseniin ja jutella mukavia. Kuten suomalaiset muutenkin Aurinkorannikolla, kaikki olivat puheliaita ja välittömiä. Tämä porukka tuntuu ottavan heti omakseen! 


Ruoka oli maistuvaa viineineen, ja puheensorina tuntui vain yltyvän. Siitähän vasta riemu repesi kun joululauluvihkoset jaettiin! Suomalaiset tykkäävät laulaa, ja kyllä salissa raikui! Monet suomalaiset joululaulut ovat vain hieman melankolisia. Ihan tuli liikutuksen kyynel silmään, kun Sylvian joululaulussa laulettiin ” Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen”, ja ”on armain ja kallein mull´ ain´ Suomenmaa”. Niin – vaikka kaikki nauttivat Espanjassa olostaan, varsinkin kun Suomessa on parhaillaan huonot ja liukkaat kelit, on omalla kotimaalla aina erityinen paikka sydämessä. 



Arpaonnea piti toki koettaa. Vaikka itseä ei onni nyt suosinut, on mukava tietää, että rahat menevät hyvään tarkoitukseen. Onnea ei myöskään ollut kinkkubingossa, mutta jännitys ja hauskuus sekä huumorinpilke pöytäseurueen silmissä olikin kivointa. ”Mä vihaan bingoa”, joku lausahti, ja muita huvitti, kun kuitenkin kieli keskellä suuta ympyröitiin innolla numeroita.




Päivä hujahti iltaan kaiken ohjelman keskellä ja uusiin ihmisiin tutustuessa. Yhdistyksen puheenjohtaja Nina Tarilo sai mieheltään Tero Tarilolta myös kirjaimellisesti tekstiviestejä – paperipöytäliinaan kirjoitettuna, joka nauratti myös meitä kaikkia. Vatsalihakset olivatkin illalla kipeät päivän nauruista! 

Tero Tarilo kirjoitteli vaimolleen Nina Tarilolle hauskoja tekstiviestejä.

Vierelläni istuva Salon pariskunta Helena ja Ilpo kertoilivat elämästään. Minusta on suurenmoista kuulla varsinkin vanhempien elämänkokemuksia, jokaiselta ihmiseltä voi myös aina oppia jotain uutta.  Pariskunta on ollut lähes 50vuotta naimisissa ja kertoivat, kuinka tärkeää miehelle on, kun he tulevat viettämään talvea Fuengirolaan, että on voinut vuokrata täältä sähkömopon liikkumista varten. Aurinkorannikon vanhempi(kin) väestö lisääntyy jatkuvasti ja apuvälineille on tarvetta.

Helena ja Ilpo Salo - mainiota seuraa!

Kun bussi tuli illalla hakemaan takaisin, oli paluukyyti vielä eloisampi, laulua ja naurua jatkettiin yhä. Tämän porukan kanssa oli valtavan kiva päivä, ja uskon, että lähdemme myös jatkossa mukaan pelaamaan mölkkyä ja petankkia! Tule mukaan sinäkin, saat uusia ystäviä ja mukavaa tekemistä! Yhdistykseen voi liittyä kuka tahansa – myös sinä!

Hauskuutta riitti vielä kotimatkalla Jari Ahlqvistilla, Timo Toikalla sekä Nina ja Tero Tarilolla.

Juha Tiihonen ja Ilpo Salo hyppäsivät illan päätteeksi mopojensa kyytiin. 

ADSL:n toiminnasta ja harrastuskerhoista voi tiedustella lisää puheenjohtaja Nina Tarilolta +358504657524
Facebook: ADSL, discapasitados sin limites 


Suositut tekstit