Taasko se jo on, joulukuu!



Käydessäni poikani luona kylässä ennen lähtöämme Espanjaan, huomasin naulassa roikkuvan joulukoristeen, jonka olin antanut viime vuonna. Poikani huomasi katseeni ja nauroi: ”Meillä on joulu aina, kesät talvet!”. Ymmärsin, että tässä piili myös kuvainnollisuutta (vaikka toisaalta koriste oli voinut yhtähyvin myös unohtua siihen koko vuodeksi...), joka on peruja perheemme mallista; arjesta voi tehdä juhlaa, juhlaa voi olla arkikin, kun siitä tekee itselle mieluisen ja mukavan.


Tiedän myös, että molemmat sisareni pitävät aina esillä heille antamiani tähtiketjuja, ne ovat niin kauniit eivätkä oikeastaan jouluaiheisia. Kenties ne myös muistuttavat minusta kun olen pitempään poissa. Hyvät ystävät ja siskot ovat kuin tähdet, aina olemassa, vaikka niitä ei aina näkisikään.


Minusta joulukoristeet ovat suloisia, ja joulua on juuri ihana fiilistellä etukäteen, mutta ei kuitenkaan liian aikaisin. Tykkään ihailla ja hipelöidä kaupoissa näitä kaikkia söpöjä esineitä. Mijasin Dunnes Stores on yksi suosikkipaikoistani käydä ihailemassa, ja ostoskeskus Miramaren yläkerrassa on sisutusliike a Loja do gato preto, jossa on vähän erikoisempia, tosin kalliimpia, mutta laadukkaampia esineitä. 




Lahjahössötyksistä olemme sanoutuneet irti jo kun lapset kasvoivat. Vaikka minulle onkin kyllä tärkeää muistaa ja ilahduttaa ihmisiä. Joulussamme on tärkeintä yhdessäolo, rauhoittuminen hyvän ruoan ja juoman äärellä. Niin sitten Suomessa tai Espanjassa. Lapseni osaisivat vastata kuorossa, mitä heidän äitinsä toivoo joululta: ”Rauhaa ja rakkautta!”

Erilaiset kotiin tai pihalle ripustettavat valot ovat myös tervetulleita pimeisiin iltoihin, niin Suomessa kuin Espanjassa. Täällä meillä vuorilla pimenee kuuden aikaan, mutta rinteillä kimmeltävät valot ovat kuin lumoava tähtimeri. Nyt päästään myös jo katselemaan Fuengirolan aina yhtä kauniita katujen ja kujien jouluvaloja, ja tietysti Malagan joulukatu valonäytöksineen täytyy perinteisesti käydä katsomassa, se on aina todella hieno! 



Joulukuu on monille, varsinkin lapsiperheille kiireinen. Muistelen niitä omia suurpeheenäidin aikoja; lasten joulujuhliin valmistautumista, myyjäisiä, vaate- ja leluhankintoja, muistamisia opettajille ja sukulaisille…voi huokaus, onneksi se aika on osaltani ohi. Vaikka toisaalta, se lasten silmien kimmellys aattona oli kaiken sen tohinan arvoista! Viime vuonna kirjoitin aiheesta vähän enemmän, millaista suurperheen äidin joulunalusaika oli, jos kiinnostaa kurkata  Joulu tulla jollottaa. Taisin olla monesti aika puhki!


Toivotan rauhallista joulukuun aikaa kaikille! Me vietimme jo sukulaisten kanssa joulukuun aloittajaisia hyvän ruoan äärellä ja syömällä espanjalaista loppiaisen herkkua Roscoa. Rosco de Reyes on kuin suomalainen pullapitko, joka on muodoltaan kuninkaan kruunu. Sen sisälle laitetaan pieni nukke yllätykseksi, ja se kelle se osuu, valmistaa tai ostaa seuraavan herkun.



Suositut tekstit