Joulun iloa ja haikeutta

Viisi vuotta sitten varhain jouluaattona saimme suruviestin Aurinkorannikolle, Fuengirolaan. Isäni oli kuollut – jo pitkällisen sairauden jälkeen 81 vuotiaana. Isäni oli perheemme ja sukumme päämies. Hän teki juhlista, varsinkin juuri joulusta, ikimuistoisen kaikille.

24.12.2014

Vaikka läheisen kuolemaa osaisikin jo ounastella, on sen koittaessa avuton. Rakkaan menetys ja kaiken lopullisuus on kuitenkin odottamatonta. Aurinko nousi juuri kullanhohtoisena uuteen päivään, päivään, joka olisi ensimmäinen ilman isää, jouluaattoon, jota isäni ei voisi enää viettää. Katselin kyynelehtien merelle. Oli kauheaa olla kaukana perheestä, ja itseäkin tuli soimattua, kuinka olin saattanut lähteä matkaan juuri tuolloin. Mutta elämä ei mene suunnitelmien mukaisesti. Se myös päättyy meillä kaikilla joskus, eikä katso päivää, kun aika on mennä. 

Lähdimme mieheni kanssa rannalle kävelemään. Huomasimme vanhan miehen kalalla aallonmurtajalla. Aivan kuin isäni olisi siellä istunut. Lohduttauduin ajatuksella, että jospa hän istuikin... Kalastus oli ollut meidän yksi yhteisistä jutuistamme. Isä oli myös viihtynyt täällä Aurinkorannikolla lomillaan, pelaillut golfia ja nauttinut elämästä äitimme kanssa. 

Isä? 24.12.2014

Matka oli odotettu 50vuotis juhlareissuni, mutta ei siitä sitten kovin ratkiriemukasta tullut. Olen kiitollinen ystävillemme huolenpidosta, he järjestivät meille niin paljon uusia kokemuksia ja elämyksiä, että vaikka suru häilyi mukana, selvisin kuitenkin. Sydämeni murtui, mutta tuntuu, että se toinen puoli sydämestä jäikin matkan aikana Espanjaan, enkä ole sen jälkeen osannut olla täältä pois. Palaan aina takaisin yhtä innoissani, yhä pidemmiksi ajoiksi. Sydämen palaset ovat silloin aina koossa.

 Toinen majakan valoista pimeni 24.12.2014

Vuodet vierivät, mutta isän huimat tarinat, opit ja neuvot ovat mielessä. Ikävä välillä on, mutta elämä jatkuu. Jouluaattoperinteisiimme on tullut uusi tapa: Nostamme maljan isällemme, lastemme papalle ja isoisoisälle. Hän jatkaa elämää meissä.

Hyvää joulua teille kaikille, rauhoittumista ja lämpimiä hetkiä läheistenne kanssa. Iloitaan heistä, jotka vierellämme ovat. Muistetaan myös lämmöllä heitä, jotka eivät.



Suositut tekstit