Sveitsin lumoa


Ihailen mielelläni luontoa, sen monivivahteisuutta, ja rakastan oman kotitilamme näkymiä, valoja ja varjoja. Aurinkoa tai sadetta. Saan siitä mielenrauhaa ja onnen tunnetta sydämeeni. Mutta samoja, ja jopa suurempia tunteita nousi pintaan Sveitsin maisemissa.

Kohtasimme Sveitsin ensikertaa pisaroiden ropsahdellessa tuulilasiin. Ajaessamme Saksan ja Sveitsin rajan yli, tuskin huomasi että tupsahdettiin toiseen maahan. Mutta maisemat alkoivat muuttua, samoin arkkitehtuuri.


Valitsimme yöpymispaikaksi Camping Huttenbergin, joka sijaitsee lähellä Zurichiä. Yön hinta oli 58 €, onneksi kortti kelpasi, kun emme olleet älynneet vaihtaa Sveitsin Frangeja. Tämä leirintäalue vasta olikin ihan huippuhieno. Paikalliset asukkaat viettävät ilmeisesti siellä lomiaan, sillä vaunujen kylkiin rakennettuja mökkejä ja hauskoja majoja oli riveittäin. 



Vuoren kupeeseen rakennetulla alueella oli myös uima-allas, pingispöytiä ja koko paikka lasten leikkialueineen oli viehättävä ja siististi hoidettu. Lehmät ja vuohet pellolla olivat ihan liki, meidän Rymy taisi hieman pelätä niitä, katseli vain epäluuloisesti. Maisemat ympärillä tuntuivat ihan salpaavan hengen, tai toisaalta rinta tuntui paisuvan mielihyvästä kaikkea ihmetellessä.



Seuraavana päivänä lähdimme eteenpäin, ohi Zurichin, sitten Bernin ja Genèven. Koska ajoneuvomme yhteispituus (liki 14m) asettaa haasteita pysäköinnille, jää tutustuminen joihinkin paikkoihin pinnalliseksi. Mutta se ei toisaalta meitä ole haitannut, nähtävää on muutenkin niin paljon. Parasta oli katsella Alppeja matkan varrella auton ikkunasta. 


Sveitsin tiet ovat hyviä ja liikenne kulkee sutjakkaasti, kertaakaan ei tullut pysähdyksiä, eikä ruuhkia. On hyvä tietää, että jos ajelee Sveitsissä, niin moottoriteille tarvitaan 40 euron arvoinen moottoritietarra, vignette, joka liimataan tuulilasiin. Ilman tätä voi seurata 200 Frangin sakot, jos poliisi pysäyttää. Niitä saa ostaa huoltoasemilta. Kuten tietysti Tobleronea!


Ranskaan pääsimme illansuussa. Sveitsi lumihuippuineen jäi taaksemme, mutta sydämiimme kyllä pysyvästi. Sveitsi hurmasi todenteolla.




Suositut tekstit