Fuengirolan Feriat



Feriat eli kyläjuhlat kuuluvat espanjalaisiin kansanperinteisiin. Espanja on täynnä mitä erilaisimpia ferioita, mutta me pääsimme kokemaan millaiset ne ovat Fuengirolassa, ja jotka pidetään suojeluspyhimys Virgen del Rosarion kunniaksi. Sitä en osaa sanoa, kuinka paljon (tässäkään) perinteessä muistetaan alkuperäistä tarkoitusta, mutta yhtäkaikki, koulusta on vapaata ja kansalla on juhlaviikko.




Ohjelma avataan näyttävästi ilotulituksella. Niin upeaa ja pitkäkestoista en olekaan ennen nähnyt! Kyllä espanjalaiset osaavatikin juhlia, juhlahumu on räiskyvän iloinen ja kovaääninen. Pukeutuminen on tärkeässä osassa, naiset ovat pukeutuneet upeisiin flamencomekkoihin ja miehet hevosmiehen asuihin leveälierisine hattuineen. Hevoset ovatkin myös näkyvä osa Feriaa.



Vaikka kunnioitimme juhlaa pukeutumalla siististi, meillä oli kuitenkin joukkoon kuulumaton olo. Tuntui riittävältä, että kuljimme Feria-alueen valtavan pitkältä tuntuvan juhlakadun päästä päähän, emme osanneet heittäytyä ”bilettämään”. Musiikki soi kovaa ja viini virtasi, ihmiset tanssivat, elehtivät ja puhuivat kilpaa niin ulkona kuin sisällä juhlahuoneissa. Juhlissa mukana olivat koko perheet, vauvoja kutiteltiin ja vanhemmista pidettiin huolta, nuoret saivat mennä vapaasti ja he selvästi nauttivat kauneudestaan; upeasti koristelluista hiuksistaan ja meikeistään, kujeilusta vastakkaisen sukupuolen kanssa. Huomasin, että myös kehitysvammaiset ja pyörätuolissa istuvat olivat yhtälailla otettu mukaan iloitsemaan.


Alueen toisessa päässä oli huvipuisto, joka myös oli meistä tosi hieno ja hurjissa laitteissa pyöri kiljuvaa porukkaa. Vaikka kello oli jo paljon, ihmisiä tuntui vain liittyvän lisää juhlimaan. Juhlat jatkuvatkin aina aamuyöhön saakka. Silti ei täälläkään kukaan ”örveltänyt”, kuten ei Oktoberfesteilläkään, jotka nekin juuri pääsimme näkemään.


Niin täällä Espanjassa kuin Saksassakin pukeudutaan juhliin omalla perinteikkäällä tavallaan. Meillä Suomessa on kauniit kansallispuvut, mutta valitettavasti minä en ainakaan sellaista omista, eikä meillä ole vastaavanlaisia perinteitä, joissa sitä käyttäisi, itsenäisyyspäivänäkin ihmiset tuntuvat mieluummin pukeutuvan muihin juhlahepeniin. Mutta maassa maan tavalla, Suomi on sellainen kuin on, ja jos haluaa kokea muuta, voi erilaista elämänmenoa ja kulttuuria lähteä tutkimaan ja ihastelemaan vaikka tänne Espanjaan.

Omistatko sinä kansallispukua ja missä sitä käytät?

Suositut tekstit